Banca Centrală Europeană, care a fost înființată în 1998 pentru a coordona și gestiona moneda euro, a împlinit douăzeci și cinci de ani. Cu acest prilej, emisiunea intitulată „Explorator” (Felfedező) a postului public de radio Kossuth din Ungaria a realizat un interviu cu guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei (MNB), György Matolcsy.
Introducerea monedei euro este obligatorie
Preşedintele băncii a subliniat, printre altele, faptul că „Banca Naţională a Ungariei are o poziție clară, fermă, pe înțelesul tuturor, şi anume: introducerea monedei euro este obligatorie, iar aceasta va fi o decizie dublă, o decizie comună a Guvernului ungar și a Comisiei Europene”.
Poziţia băncii centrale ungare este aceea că dacă Ungaria va ajunge la aproape 90% din nivelul mediu de dezvoltare al Uniunii Europene, va fi pregătită pentru introducerea monedei euro. Potrivit estimărilor guvernatorului György Matolcsy, Ungaria poate adopta moneda euro până în 2030.
„Ar fi o iresponsabilitate să introducem moneda euro înainte de această dată, deoarece am văzut, de exemplu, că Slovacia a intrat în zona euro oarecum nepregătită, dar cu mare hotărâre și a avut o prăbuşire uriaşă”, a subliniat Matolcsy, care a adăugat că şi grecii au intrat, de asemenea, nepregătiți în zona euro – imediat după cele unsprezece țări fondatoare – și au pierdut şi ei.
„Am pus la dispoziția economiei ungare peste 11.000 de miliarde de forinţi, ceea ce a reprezentat o creștere economică suplimentară de 10%. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă Ungaria ar fi fost membră a zonei euro.
Banca Națională a Ungariei a reușit să procedeze astfel, deoarece avea programe bine structurate, precum programul de obligațiuni.
Aşadar, până nu vom ajunge în etapa finală a recuperării în ceea ce priveşte dezvoltarea, avem nevoie de activele și resursele unei bănci centrale naționale independente”, a explicat guvernatorul băncii centrale.
Ungaria va îndepli criteriile până la finalul anului 2024
La începutul lunii mai a relatat şi ziarul ungar „Népszava” despre faptul că preşedintele Consiliului de buget a declarat la cea de-a 53-a ședință de delegați a Camerei de Comerț și Industrie a judeţului Fejér că Ungaria poate îndeplini până la sfârșitul anului 2024 criteriile de la Maastricht pentru introducerea monedei euro, iar ministrul pentru dezvoltarea economiei, Márton Nagy, a afirmat încă din luna mai a anului trecut – la audiere înainte de numirea sa în această funcţie – că euro ungar „nu este o chestiune nici pe termen scurt şi nici pe termen mediu, iar pe termen lung cine știe”.
La rândul său, ministrul de finanţe, Mihály Varga, s-a exprimat mai politic, spunând că, deși introducerea monedei euro este un obiectiv important, euro ungar nu este în sine o soluție.
Un obiectiv important al politicii economice ar trebui să fie îndeplinirea obiectivelor privind introducerea monedei euro, a adăugat Mihály Varga, care în toamna anului trecut a afirmat, la o masă rotundă, că se poate gândi la intrarea în sistemul de curs valutar ERM 2, care poate fi considerat antecamera pentru introducerea euro, însă ministrul de finanțe a adăugat, tot atunci, că deocamdată nu s-a pus problema pregătirii introducerii monedei euro.