Cheltuielile cu cardurile de credit, în Israel, au crescut în ultimele luni, cu 7,2% în mai 2023, în comparație cu mai 2022, potrivit datelor furnizate de Sheba Automated Bank Services. Conform acestora, cheltuielile totale s-au ridicat la 40,942 miliarde șekeli, o creștere semnificativă de 9,2% față de luna aprilie. În plus, cheltuielile medii zilnice, în luna mai, au fost de 1,321 miliarde șekeli și au crescut cu 9,2%, față de aprilie 2023, informează Jerusalem Post.

O creștere de 7,7% a fost înregistrată doar pentru tranzacțiile online și a atins un nou record de 23,944 miliarde șekeli într-o lună.

Cât de mult au cheltuit oamenii pe carduri de credit

Vicepreședintele Sheba, Tali Hollenberg, a declarat că, în luna mai, economia israeliană a revenit la tendința de creștere a folosirii cardurilor de credit, în locul banilor cash. Potrivit datelor Sheba, care gestionează un sistem național de plată cu cardul de credit, în luna mai, cheltuielile cu cardurile de credit au totalizat 40,942 miliarde de șekeli, o creștere de 7,2% față de mai 2022, care s-a ridicat la 38,201 miliarde de șekeli.

Suma record a fost înregistrată în martie

Mai este a doua lună a acestui an în care cheltuielile cu cardul de credit au depășit 40 de miliarde șekeli. Cheltuielile zilnice cu cardurile de credit, în mai 2023, au totalizat 1,321 miliarde șekeli, o creștere de peste 130 milioane șekeli și cu 9,2% față de aprilie 2023, când cheltuielile zilnice erau de 1,191 miliarde șekeli. Suma record în cheltuielile medii zilnice cu cardurile de credit a fost înregistrată în martie 2023, ajungând la 1,331 miliarde șekeli.

Dispar banii cash?

Este marea întrebare pe care și-o pun tot mai mulți oameni care au observat că plata cu cardul a devenit din ce în ce mai utilizată. Israelul este țara care s-a decis să facă un pas în acest sens. De la 1 august 2022, israelienii nu au mai putut efectua plăți în numerar sau cu cecuri bancare mai mari de 6.000 de șekeli (1.700 dolari). Autoritățile fiscale ale Israelului intenționează chiar să dea o lege în acest sens, pentru combaterea nerespectării obligațiilor fiscale, crimei organizate și spălării banilor. „Vrem ca publicul să reducă utilizarea banilor cash”, a declarat Tamar Bracha de la Autoritatea Fiscală din Israel, pentru The Media Line.

Israelul limitează tranzacțiile cu bani cash

Tamar Bracha a susținut că scopul acestei măsuri este de a reduce fluiditatea numerarului pe piață, în principal pentru că organizațiile criminale tind să se bazeze pe bani cash.

„Prin limitarea utilizării acestuia, activitățile infracționale sunt mult mai greu de desfășurat”, a comentat reprezentantul Autorității Fiscale din Israel. Potrivit informațiilor din presă, va exista o perioadă de grație de doi ani înainte ca Autoritatea Fiscală să înceapă să aplice amenzi de până la aproape 2.500 de dolari celor care se angajează în tranzacții în numerar. Trebuie spus că și în alte țări plata cu cardul a luat locul plății cu bani cash. Spre exemplu, în Marea Britanie, doi britanici din cinci spun că folosesc numerarul mai des, în condițiile în care toate s-au scumpit, potrivit cercetării realizate de NoteMachine, unul dintre cei mai mari furnizori de bancomate din Marea Britanie. În Suedia, Guvernul va analiza fezabilitatea tranziţiei la o monedă digitală, ceea ce reprezintă un nou pas în necunoscut pentru ţara cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului.