Banca Centrală din Spania retrage aceste bancnote din circulație

Se schimbă banii! Banca Naţională a Spaniei îi sfătuiește pe cetățeni să schimbe urgent bancnotele care prezintă urme de deteriorare sau nu mai îndeplinesc toate standardele de calitate impuse. În caz contrar, aceștia își vor pierde valoarea.

Conform unei analize recente, 65% dintre spanioli utilizează numerar zilnic. Aceștia preferă să efectueze majoritatea plăților sau să își achite cumpărăturile cu bani cash, în loc să folosească cardul bancar.

Această situație conduce la deteriorarea bancnotelor care sunt în circulație pe piață. Banca Spaniei a hotărât să retragă din circulație toate bancnotele care nu mai îndeplinesc standardele de calitate.

Toate bancnotele care nu mai îndeplinesc standardele de calitate sau sunt deteriorate vor fi retrase din circulație. Cei care le dețin sunt îndemnați să le schimbe în perioada următoare.

Cei care nu se prezintă la Banca Spaniei pentru a schimba acești bani se expun riscului de a-i pierde. Până la finalul lunii iunie, instituția intenționează să retragă toate bancnotele care nu îndeplinesc aceste cerințe.

bancnote rupte uzate
Nu mai ţine bancnotele deteriorate dacă locuieşti în Spania! / SURSA FOTO: Dreamstime

Cei care au bancnote uzate sunt încurajați să le predea la bancă și să primească contravaloarea lor, scrie scrie site-ul Noticias Trabajo. În plus, bancnotele rupte, murdare sau pătate vor putea fi schimbate.

Cetățenii pot solicita înlocuirea lor la oricare dintre sucursalele Băncii Spaniei. De asemenea, aceștia au opțiunea de a solicita ca suma să le fie returnată în contul lor bancar. Cu toate acestea, nu toate bancnotele pot fi schimbate.

Dacă angajații băncii constată că banii au fost deteriorați intenționat, utilizatorii nu vor primi contravaloarea lor. Reprezentanții Băncii Spaniei subliniază că scrierea sau ștampilarea bancnotelor rămâne o practică interzisă.

Aproximativ 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanță peste hotare

În acest an, aproximativ 37% dintre români planifică să călătorească în străinătate în vacanță, iar o treime dintre aceștia intenționează să cheltuiască între 201 și 600 de euro de persoană. În plus, 83% dintre ei au în plan să plătească cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent la destinație.

Această preferință, deși comodă, reflectă sprijinul turiștilor pentru intenția autorităților de a elimina utilizarea cash-ului și de a limita libertatea deplasării.

De asemenea, aproximativ 3 din 10 români (28%) vor opta pentru plăți mobile în timpul vacanței, conform unui studiu Visa desfășurat în șapte piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv România.