Bancnotele euro se schimbă radical. Temele noi sunt din cultura, păsările şi râurile din Europa, în cadrul eforturilor de a le face mai atrăgătoare, a anunţat joi Banca Centrală, transmite Reuters.
Se schimbă temele pe bancnotele euro
Bancnotele euro își schimbă fețele pentru a deveni mai atrăgătoare. Acestea urmează să fie lansate cel mai devreme spre finalul deceniului, bancnotele sunt menite de asemenea să reasigure opinia publică că numerarul va fi folosit în continuare, chiar dacă BCE lucrează la lansarea unui euro digital.
Bancnotele cu teme culturale vor reprezenta monumente, lucrări de artă, literatură, descoperiri ştiinţifice şi invenţii. Temele din natură ar putea arăta râuri care traversează frontiere sau ar putea fi reprezentate imagini cu păsări din diverse regiuni.
„Noile bancnote au un fir comun: conectarea europenilor, şi despre asta este vorba în privinţa Europei şi a monedei comune: conectarea noastră”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Designul final va fi ales în 2026 şi ar putea dura încă câţiva ani până când noile bancnote euro vor fi puse în circulaţie. Modificările nu afectează monezile, care au teme naţionale.
Bulgaria a stabilit data la care aderă la moneda unică
În altă ordine de idei, Bulgaria a stabilit 1 ianuarie 2025, data la care va fi introdus euro ca monedă oficială, a anunțat guvernul de la Sofia. BNB (Banca Națională a Bulgariei) va suferi o transformare majoră odata cu aderarea la moneda unică europeană. Acest lucru reiese clar din proiectul unei noi legi privind BNB, publicată pentru a fi dezbătută public.
Acesta va abroga actuala lege privind BNB din 1997. Este vorba despre legea care reglementează actualul regim al consiliului monetar. Aderarea la euro va include Bulgaria ca una dintre țările cu drept de vot (prin rotație) în determinarea politicii monetare a zonei euro.
Adoptarea monedei euro va face ca Banca Națională Bulgară să-și piardă o parte din autonomie. În același timp, va dobândi un nou tip de atribuții ce decurg din participarea sa la sistemul monetar euro. În sistemul actual, există un vot prin rotație în Consiliul de Administrație al BNB. Țările din primul grup (Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos) au 4 voturi. Cele din al doilea (toate celelalte țări din zona euro, în prezent 15) au în total 11 voturi.
Conducerea BNB va fi formată din șapte persoane, inclusiv un guvernator și trei guvernatori adjuncți (responsabili de departamentele „Emisii”, „Supraveghere bancară” și „Bănci”). Ceilalți trei membri vor rămâne în cota președintelui.
În zona euro, este în vigoare o garantare reciprocă parțială a datoriilor statelor membre. Dar aceasta este limitată la ponderea țării respective în capitalul BCE (sub 1% pentru Bulgaria).
În domeniul supravegherii bancare, transformarea reală a autorității BNB este deja prezentă. Asta, întrucât la 1 octombrie 2020, Bulgaria a devenit membră a Uniunii Bancare a UE. care include doi piloni principali – Mecanismul Unic de Supraveghere și un Mecanism Unic de Restructurare.