Dispar banii cash în România! Timpurile în care salariaţii stăteau la coadă la ghișeu pentru a-și primi salariul în plic au apus de mult. Nu vor mai exista excepţii, deoarece se pregăteşte o lovitură pentru românii care nu au card.
Există deja la Parlament un proiect de lege prin care li se interzice angajatorilor să mai plătească salariile în numerar. Şi tot în proiect este prevăzut şi faptul că toţi comercianţii vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul.
Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate Comisiile.
Proiectul trebuie să primească votul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a putea fi pus în aplicare.
Proiectul este susținut de mai mulți parlamentari
Proiectul de lege aparține deputatului PNL George-Cristian Tuță și este susținut de mai mulți parlamentari din diverse partide politice. Proiectul a fost propus pentru a îmbunătăți incluziunea financiară, deși majoritatea modificărilor se concentrează pe restricționarea plăților cu cash.
Potrivit Legii 258/2017, persoanele cu venituri lunare care nu depășesc 60% din salariul mediu brut pe economie (stabilit la 6.789 de lei pentru acest an) sunt excluse de la plata salariilor în conturi bancare.
Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.
Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele: Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele: „e) consumator vulnerabil din punct de vedere financiar – consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie;”
Câștigul salarial mediu brut pe economie pentru anul 2023 este de 6789 lei, potrivit Legii BASS nr.369/2022.Comisia de buget, finanțe și bănci a eliminat articolul care prevedea că : „Începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” – S.A., prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni, astfel încât încasările și plățile în numerar să fie efectuate în condiții de siguranță, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.”
Toți comercianții obligați să aibă POS
În ce privește comercianții, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.
Avansul se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.
Acest proiect oferă instituțiilor statului un control mai bun asupra tranzacțiilor, frauda fiind mai dificil de realizat. Legea ar urma să se aplice la 1 ianuarie 2026.
„Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că schimbările necesită o perioadă de adaptare, de aceea am propus ca beneficiarii de pensii și de ajutoare sociale să nu fie astăzi cuprinși în această formă de a-și încasa veniturile în contul respectiv, putând să opteze pentru cash”, declara George Tuță la dezbaterile pe marginea proiectului de lege din Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, care a precizat că cei cu venituri de sub 4.000 de lei nu ar fi obligați de lege să primească banii doar în cont.