Banca Centrală a Portugaliei a anunţat un plan de salvare a grupului Banco Espirito Santo (BES), ale cărei active vor fi împărţite în două - creditele neperformante sunt transferate într-o bancă de rebuturi (bad bank) iar cele viabile sunt mutate într-o nouă entitate, Novo Banco, transmite BBC.
Din pachetul de asistenţă financiară acordat Portugaliei în aprilie 2011, Novo Banco va primi 4,9 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).
Decizia era aşteptată după ce vineri BES, cea mai mare bancă listată din Portugalia, a raportat vineri pierderi nete de 3,58 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari), în primul semestru din 2014, eliminându-se astfel 2,1 miliarde de euro din capitalul tampon, forţând astfel banca să-şi majoreze capitalul.
Temerile investitorilor privind problemele financiare ale grupului Espirito Santo au provocat în ultimele săptămâni un declin al acţiunilor BES cu 89% la bursa din Lisabona. Reprezentanţii Banco Espirito Santo au încercat să dezamorseze situaţia, subliniind că nu există riscuri din cauza pierderilor înregistrate de pe urma creditelor acordate altor entităţi din grupul familial Espirito Santo.
Luni, BES va fi delistată de la bursa din Lisabona iar acţionarii şi-ar putea pierde aproape toate investiţii, avertizează BBC.
“Planul nu reprezintă nici un risc pentru finanţele publice sau pentru plătitorii de taxe. Era necesară adoptarea de urgenţă a unei soluţii pentru a garanta protejarea depozitelor şi pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, Carlos Cosa.
Novo Banco va fi condusă de Fondul de Rezoluţie al Băncii Portugaliei, ulterior va putea fi vândută iar câştigurile vor fi utilizate pentru a achita împrumutul de 4,9 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară.
Banca Centrală a Portugaliei a cerut recent BES să-şi majoreze capitalul, după ce banca a pus deoparte 4,25 miliarde de euro în prima jumătate a anului pentru a acoperi creditele neperformante către alţi membri ai grupului Espirito Santo, reducându-se indicele de adecvare a capitalului Tier 1 la 5%, mai puţin decât nivelul minim de 7% cerut de autorităţile de reglementare.
Sursa: Agerpres