La mijlocul lunii martie, adunarea generala a actionarilor de la Omniasig hotara majorarea capitalului social al societatii de la 30 la 60 miliarde lei, urmand ca, ulterior, dupa reevaluarea activelor, la aceasta suma sa se mai adauge inca 12 miliarde lei.
Majorarea urmarea realizarea a cel putin doua obiective. Unul tinea de strategia manageriala a companiei. In conditiile cresterii cifrei de afaceri a Omniasig, in ultimul an, se impunea incadrarea in normele de prudentialitate specifice activitatilor de asigurare-reasigurare. Al doilea obiectiv al majorarii avea in vedere consolidarea imaginii Omniasig, de companie stabila financiar, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Tinand cont de complexitatea operatiunii, majorarea capitalului social s-a desfasurat in trei etape. In prima dintre acestea (25 martie – 25 aprilie), actionarii existenti si-au putut exercita dreptul de preferinta pentru actiunile nou emise de societate, o data cu dublarea capitalului social. Sunt necesare cateva precizari. La data hotararii AGA, structura actionariatului Omniasig era urmatoarea: Bancorex – 6,66%, Financiara (companie apartinand in proportie de 99,9% tot Bancorex) – 45,33%, persoane fizice romane – 40,82%, persoane fizice straine – 7,19%. Datorita perioadei dificile pe care o traverseaza, Bancorex, care detinea – in nume propriu si prin Financiara – controlul asupra Omniasig a preferat sa renunte la pozitia sa, asteptand un investitor caruia sa-i vanda drepturile sale. S-a trecut astfel intr-o a doua etapa (25 aprilie – 25 mai), etapa in care actionarii care nu si-au exercitat dreptul de preemtiune aveau o luna la dispozitie pentru a-si vinde in mod independent drepturile altor investitori interesati.
S-au primit in total
opt oferte
Si interesati se pare ca au fost destui. „Am primit opt scrisori de intentie, declara Costantin Toma, presedintele Omniasig. Patru de la investitori romani si patru de la companii din strainatate, toate fiind nume importante in lumea financiara.” In ceea ce priveste numele firmelor interesate de participarea la majorarea capitalului social al Omniasig, revista Capital a reusit sa le obtina in exclusivitate pentru cititorii sai, acestea fiind TBI Holding, Daewoo, QBE International Insurance Ltd. si ABN Amro Bank, din partea straina, iar dintre investitorii romani, Societatea de management financiar SMF Media Pro Group, Atlas Construct 99 SA, Sunoil Company SA, si, in nume personal, patronul Gelsor, Sorin Vantu. Oferta cea mai buna a venit din partea TBI Holding NV. Conform spuselor presedintelui Constantin Toma, efortul financiar facut de compania castigatoare pentru achizitionarea actiunilor si a drepturilor de preferinta a actionarilor depaseste suma de 4 milioane USD, o mare parte din suma fiind deja transferata in conturile acestora.
TBI Holding este
inregistrata in Olanda
Noul actionar al Omniasig este un nume de referinta in mediile financiare internationale. Inregistrat in Olanda, TBI Holding are ca actionari Bankers Trust (39,9%), respectiv Kardan Ltd (60,1%). Bankers Trust este una dintre cele mai mari banci americane, iar dupa cumpararea sa de catre Deutsche Bank (eveniment ce va avea loc la inceputul lunii iunie), va deveni o parte din cea mai mare institutie financiara din lume. La randul sau, Kardan Ltd, este o companie publica israeliana cotata la bursa din Tel Aviv si care deruleaza afaceri in domenii diverse, cum ar fi servicii financiare, marketing, imobiliare etc. Pe pietele est-europene, TBI Holding nu este o prezenta noua. In Bulgaria, compania detine 53% din actiunile unei societati care se ocupa de administrarea fondurilor de pensii private si o alta, inregistrata sub numele TBI Bulgaria, in care este actionar in proportie de 55%. In Polonia, firma este implicata in afaceri similare. In ceea ce priveste planurile din Romania, la Omniasig, dupa cea de-a doua etapa a majorarii capitalului social, care a insemnat cumpararea drepturilor de preferinta ale Bancorex, Financiara, si ale catorva dintre actionarii mai mici, TBI isi propune sa achizitioneze, pana la 25 iunie, in cadrul celei de-a treia etape, si alte actiuni care nu au fost cumparate pana acum. Obiectivul urmarit in final este controlul asupra societatii de asigurarii, obiectiv avand ca termen de realizare data de 2 iulie a.c. Conform estimarilor, la acea data structura actionariatului Omniasig va fi: TBI Holding, actionar majoritar, cu 51%; Bancorex si Financiara, 22%; Sorin Vantu 15%; actionari japonezi, 2,6%. Actiunile ramase sunt detinute de persoane fizice, angajati ai Bancorex si Omniasig. In cifre concrete, pentru actiunile vandute, Omniasig a primit pana acum 1.370.000 USD, urmand sa mai primeasca aproximativ 200.000 USD, bani ce provin din subscrierea actiunilor in baza drepturilor de preferinta preluate de TBIH de la alti actionari. Pe de alta parte, din vanzarea drepturilor de preemtiune, Bancorex si Financiara au obtinut ceva mai mult de un milion de dolari, urmand sa mai obtina inca aproximativ 500.000 USD din drepturile ce li s-ar cuveni conform aceluiasi act normativ.
„Am facut o afacere foarte buna, declara Constantin Toma. Mai importanta decat banii obtinuti este insa credibilitatea dobandita prin asocierea cu acest gigant financiar”, adauga acesta. Intrebat despre perspectivele companiei dupa aceasta tranzactie, dl Toma este mai degraba discret. „Planurile le vom stabili impreuna cu noii nostri parteneri, dupa definitivarea tuturor operatiunilor”, spune acesta. Infiintata in 1995, Omniasig a cunoscut de la an la an o evolutie ascendenta pe piata asigurarilor. Dupa criteriul volumului de prime incasate in 1998, societatea a inregistrat o crestere de 68%, comparativ cu 1997, o influenta semnificativa la aceasta crestere avand asigurarile de raspundere civila (inclusiv auto), cu incasari din prime de peste 35 miliarde lei. Omniasig a reusit, de asemenea, sa creeze doua companii subsidiare, una fiind profilata pe asigurari de viata, cealalta pe asigurari agricole. In activitatea de reasigurare, principalii parteneri ai companiei sunt, pe piata londoneza, sindicatele Lloyds si Transatlantic Insurance Company, pe piata germana KA