Saptamana trecuta, bugetul a acoperit inca o gaura din conturile-strecuratoare ale bancii defuncte. Guvernul a anuntat ca alte aproximativ 1.600 miliarde lei, echivalentul a 95 milioane USD, au fost preluate la datoria publica. Printr-un artificiu financiar, suma va lovi bugetul anului viitor. Cel din acest an este deja incarcat cu peste 13.000 miliarde lei, contravaloarea activelor Bancorex preluate la AVAB, in urma cu trei luni.
Cum aceste preluari reprezinta mai putin de jumatate din pierderile bancii, este de asteptat ca bugetul sa soarba cate-un pic, cate-un pic, cupa otravita a jafului de la Bancorex. Si in 2000, si in 2001 pana in 2022. Pentru ca unele contracte de creditare se intind pe 25 de ani, iar banii imprumutati nu pot fi inca trecuti la pierderi, chit ca datornicii nu si-au platit pana acum nici prima rata, iar unii dintre ei au disparut din tara. La creditele propriu-zise se vor adauga angajamentele extrabilantiere ale bancii, cum ar fi biletele la ordin, avalizate la gramada. Ele circula acum din mana in mana si tot statul roman le va onora la scadente.
Periodic, de-a lungul anilor, de la Palatul Victoria vor iesi la lumina comunicate asemanatoare celui de saptamana trecuta. Bancorex nu a apucat mileniul trei, datoriile sale insa, da.    

Ioan Margarit