Mulți nu știu ce trebuie să facă. Cei care știu, nu respectă. Ce trebuie să facă un șofer care întâlnește semaforul adițional cu verde intermitent, dar care nu face viraj la dreapta, ci merge înainte sau la stânga? Pe ce bandă are dreptul să meargă?
Semnificația semaforului pe care puțini o cunosc. Orice șofer trebuie să știe asta!
Semaforul verde intermitent are rolul de a permite oricărui șofer să vireze la dreapta și să pătrundă în intersecție chiar dacă semaforul principal indică roșu.
Aceste semafoare intermitente sunt plasate adiacent semafoarelor principale și sunt concepute, teoretic, pentru a fluidiza circulația.
Semafoarele verzi intermitente sunt, în general, instalate pentru a permite efectuarea virajelor la dreapta. Totuși, pe anumite străzi cu sens unic, ele pot permite și virajul la stânga.
În practică, săgeata verde sau simbolul amplasat sub lampa care clipește verde indică direcția în care este permis virajul.
Regula privind semaforul verde intermitent este simplă:
Ai voie să intri în intersecție și să efectuezi viraje la dreapta sau la stânga, dar trebuie să acorzi prioritate pietonilor și altor vehicule.
„Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.
Din păcate, există destui șoferi care folosesc această bandă pentru a merge înainte.
Când ai voie să folosești prima bandă dacă există semafor aditional pentru dreapta?
În general, în cazul semaforului verde intermitent pentru virajul la dreapta, putem întâlni două situații principale.
Prima situație apare atunci când drumul are două benzi: una destinată virajului la dreapta și cealaltă pentru mers înainte. În astfel de cazuri, marcajul rutier specifică adesea direcțiile de mers obligatorii. De exemplu, dacă banda 1 este marcată cu săgeata spre dreapta, aceasta este destinată exclusiv celor care vor vira la dreapta. Cei care intenționează să meargă înainte sau la stânga trebuie să folosească banda 2.
Există însă situații în care banda nu este marcată sau este semnalizată cu o săgeată înainte și la dreapta. În acest caz, toți șoferii pot folosi banda respectivă, indiferent de direcția în care se îndreaptă.
Aceeași regulă se aplică și în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens. Aici, cei care merg înainte nu pot bloca șoferii care virează la dreapta, iar utilizarea benzii „verde intermitent” este permisă chiar și pentru cei care nu virează la dreapta.
Este important de menționat că nerespectarea regulilor de utilizare a semaforului verde intermitent poate atrage sancțiuni. Șoferii care nu respectă aceste reguli încalcă legea și pot fi amendați.
„Constituie contravenție și se sancționează cu 2 puncte de amendă […] nerespectarea regulilor privind schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers”, se prevede în Codul Rutier.
Pentru această abatere rutieră, amenda este de 330 de lei. Sancțiunea se aplică șoferilor care folosesc neregulamentar banda destinată virajului la dreapta, adică celor care continuă deplasarea înainte sau la stânga, în condițiile în care banda este rezervată exclusiv pentru virajul la dreapta.