Fondurile alocate sectorului IMM sunt de 2,5 ori mai mari decat in 2005

Intreprinderile mici si mijlocii pot beneficia si in acest an de alocatii financiare nerambursabile, prin programe specifice de dezvoltare. Suma disponibila in 2006 este de 246,7 milioane de lei noi.




Anul trecut, aproximativ 2.500 de IMM-uri au aplicat la programele destinate cresterii competitivitatii acestui sector de activitate intr-o piata globala. Printre acestia se numara si Andreea Modjeschi, care, cu banii obtinuti prin programul START a infiintat o firma ce se ocupa de amenajarea gradinilor si spatiilor verzi. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) estimeaza ca, in acest an, numarul firmelor ce vor solicita fonduri prin programele specifice de dezvoltare va creste la 3.000. In aceste calcule sunt inclusi si participantii la cursurile derulate in cadrul programului START si cel destinat femeilor antreprenor.


Pentru suportul si dezvoltarea IMM-urilor, exista in prezent sase programe in derulare, initiate in anii anteriori, si doua noi: Programul privind cresterea competitivitatii IMM-urilor prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii si programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata.


Tot incepand din acest an, din dorinta de a diminua birocratia, reprezentantii ANIMMC au decis ca numarul actelor necesare pentru aderarea la programele de finantare sa fie redus. Astfel, sunt solicitate ca elemente de baza doar certificatul de inregistrare al firmei si cazierul fiscal, nemaifiind necesara prezentarea unei analize financiare a companiei. Celelalte acte necesare inscrierii (formular tip de aplicare etc.) variaza in functie de fiecare program, fiind specificate in procedura de implementare a acestuia. Lista cu actele necesare in functie de program poate fi consultata pe adresa de Internet www.animmc.ro.


In plus, in perioada 4-6 mai, la Complexul Expozitional Romexpo, se va desfasura cea de-a cincea editie a Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Pe toata durata acestei manifestari sunt organizate seminarii, mese rotunde si ateliere de lucru, in cadrul carora vor fi prezentate programele de sustinere financiara si tehnici de accesare a acestora de catre IMM-uri. De asemenea, vizitatorii vor putea beneficia de consultanta in domenii precum: idei si planuri de afaceri, marketing, educatie si formare profesionala, tehnologia informatiei, comunicare, servicii de publicitate, vor obtine informatii despre credite bancare, posibilitati de asigurare, dar si despre noutatile din domeniul furnizarii de articole de birotica, echipamente, materii prime si materiale.


In ceea ce priveste situatia sectorului autohton de profil dupa aderarea la Uniunea Europeana, presedintele ANIMMC, Ovidiu Chirovici, a spus ca doar o parte dintre IMM-urile din productie vor avea probleme. In opinia sa, afirmatiile privind disparitia a 20%, 30% sau chiar 60% din IMM-uri dupa aderare sunt speculatii.



SUSTINEREA ACCESULUI LA INSTRUIRE SI CONSULTANTA

Obiectivul: instruirea personalului cu functii de decizie si/sau de executie al IMM-urilor si facilitarea accesului acestora la servicii de consultanta, pentru integrarea in UE.
Buget: 1,5 milioane RON.
Valoarea alocatiei financiare nerambursabile acordata beneficiarilor selectati insumeaza
90% din valoarea fiecarei cheltuieli eligibile efectuate (fara TVA), dar nu mai mult de 15.000 RON, pentru un beneficiar, fara sa depaseasca plafoanele maxime.

PROGRAMUL DE SUSTINERE A INVESTITIILOR

Obiectiv: sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate, precum si de IMM-uri, in sectoarele economice prioritare. Buget: 44,525 milioane RON.
Programul nu este operational, fiind in derulare procedura de selectie a bancii prin licitatie publica, deoarece la ajutorul financiar nerambursabil, se adauga si un credit.

INFORMAREA SI EDUCAREA COMERCIANTILOR

Obiectiv: sprijinirea agentilor economici, persoane fizice sau juridice autorizate, care desfasoara activitati de comercializare a produselor si serviciilor de piata.
Buget: 1,2 milioane RON. Firmele care in ultimii 3 ani au beneficiat de
ajutoare de stat in valoare totala de 400.000 RON, cumulat, nu beneficiaza de acest program. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile este egala cu echivalentul a 90% din valoarea fiecarei cheltuieli eligibile efectuate (exclusiv TVA).


PROGRAMUL PRIVIND DEZVOLTAREA EXPORTULUI

Obiectiv: facilitarea accesului
IMM-urilor romanesti pe pietele
externe prin: promovarea produselor
si serviciilor pe pietele externe,
stimularea comunicarii si a
parteneriatului in afaceri, pregatirea intreprinzatorilor in domeniul tehnicilor de promovare a exportului.
Buget: 5 milioane RON.
In cadrul acestui program, fiecare beneficiar poate obtine, pe parcursul unui an, o alocatie financiara
nerambursabila totala de maximum 18.000 RON.

CRESTEREA COMPETITIVITTII IMM

Obiectiv: stimularea dezvoltarii
competitivitatii IMM-urilor, prin
implementarea si certificarea
sistemelor de management al calitatii/mediului/sanatatii si securitatii muncii/sigurantei alimentare.
Buget: 1,2 milioane RON. Valoarea sumei acordate este egala cu
echivalentul a 90% din valoarea
cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA), dar nu mai mult de valoarea maxima a finantarii pentru fiecare din activitatile prevazute in program si nu mai mult de 15.000 RON pentru un beneficiar.

SUSTINEREA MESTESUGULUI SI ARTIZANATULUI

Obiectiv: stimularea si dezvoltarea mestesugurilor si a micii industrii din Romania.
Suma alocata acestui program, de 500.000 RON, s-a epuizat. Reprezentantii ANIMMC spera sa obtina, in perioada imediat urmatoare, suplimentarea fondurilor. Pentru ca
exista foarte multe cereri, inscrierile au fost deocamdata sistate.

PROGRAMUL PRIVIND PROFITUL BRUT REINVESTIT

Obiectiv: cresterea competitivitatii
si capitalizarea intreprinderilor mici
si mijlocii, in scopul consolidarii
capitalului autohton, in perspectiva
integrarii Romaniei in Uniunea
Europeana si a competitiei
la care vor fi supuse aceste societati pe piata unica.
Buget: 8 milioane RON.
Prin acest program se aloca fonduri
in valoare de pana la 100.000 RON/beneficiar, in limita impozitului pe profit datorat si platit, aferent
anului 2005.

MODERNIZAREA ACTIVITATILOR DE COMERCIALIZARE

Obiectiv: sprijinirea agentilor economici, prin facilitarea accesului la achizitionarea de masini, utilaje
si instalatii pentru circulatia marfurilor, cu scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice.
Buget: 3,1 milioane RON.
Beneficiarii sunt obligati sa mentina
investitia pentru care primesc alocatii
financiare nerambursabile in cadrul acestui program pe o perioada
de mninimum cinci ani si nu vor aplica amortizarea accelerata pentru activele achizitionate in cadrul acestui program.