Banca Centrală a Suediei a lansat un avertisment despre dispariția numerarului. Instituția pledează pentru păstrarea banilor cash, ca soluție garantată prin lege. În caz contrar, subliniază specialiștii, pot apărea mai multe probleme.
Protecţie pentru cei care folosesc bani cash. Banca Centrală a Suediei (Riksbank) pledează pentru păstrarea numerarului, ca soluție garantată prin lege.
Instituția a subliniat în raportul anual publicat joi, 14 martie, că actorii din sistemul public şi privat trebuie să colaboreze pentru a se asigura că fiecare membru al societăţii poate plăti.
Banca Centrală a Suediei pledează pentru păstrarea numerarului
De asemenea, se arată în raport, actorii din sistemul public şi privat trebuie să se asigure de funcţionarea sistemului de plăţi în eventualitatea perturbărilor, în situaţii de criză pe timp de pace şi în stări de alertă sporită.
„Actorii din sistemul public şi privat trebuie să colaboreze pentru a se asigura că fiecare membru al societăţii poate plăti.
De asemenea ei trebuie să se asigure de funcţionarea sistemului de plăţi în eventualitatea perturbărilor, în situaţii de criză pe timp de pace şi în stări de alertă sporită”, se arată în raportul băncii centrale din Suedia, conform Reuters.
Potrivit băncii, digitalizarea plăţilor a provocat probleme precum fraudele şi excluderea unor grupuri.
Decizie pentru cei care utilizează bani cash. Cum vor fi „protejați” prin lege
Protecţie pentru cei care folosesc bani cash. În cazul sistemelor de plăţi de mică valoare, sunt necesare măsuri pentru a face plăţile mai sigure şi mai accesibile, subliniază Riksbank.
Instituţia a explicat și că „este nevoie de o legislaţie specifică pentru a ne asigura că şi numerarul poate fi folosit pentru a plăti”.
De asemenea, arată Riksbank, băncile trebuie să se asigure că mai mulţi clienţi au acces la conturile de plăţi.
Suedia a devenit oficial stat membru NATO
În altă ordine de idei, Suedia a devenit joi, 7 martie, stat membru NATO. Este al 32-lea stat aliat cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Premierul țării, Ulf Kristersson, a înmânat guvernului american documentele finale. Acesta a fost ultimul pas într-un proces îndelungat de obținere a sprijinului tuturor membrilor pentru aderarea la alianța militară.
Kristersson a promis că se vor strădui să fie uniţi, solidari şi să împartă sarcinile. Totodată, a spus că vor adera pe deplin la valorile Tratatului de la Washington, respectiv libertate, democraţie, libertate individuală şi statul de drept.