Ce se va întâmpla cu banii cash? Informația serii despre plățile cu numerar

bani cash, numerar

SURSA FOTO: Dreamstime

Această întrebare este pe buzele tuturor, mai ales după ce autoritățile au decis să limiteze plata cu numerar. Guvernul spune că măsura este pentru a rezolva problema cu evaziunea fiscală, dar un fost ministru nu împarte aceeași idee.

Dispar banii cash din România?

Dispar banii cash din România? Limitarea plăților în numerar nu pare să fie soluția magică pentru combaterea evaziunii fiscale și a corupției, argumentează deputatul USR Claudiu Năsui.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru subliniază că numeroase țări occidentale, inclusiv Germania, Estonia, Austria și Marea Britanie, nu au impus astfel de restricții. Totuși, ele au o colectare mai bună a taxelor și impozitelor decât România.

„Limitarea libertăţii nu înseamnă să fii civilizat. Germania, Estonia, Austria, Cipru, Suedia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Malta, Luxembourg, Anglia nu au nicio limită la plata cu cash. Toate aceste ţări nu doar că îşi lasă cetăţenii să-şi aleagă cum vor să-şi folosească banii, dar au şi evaziune mai mică decât România”, spune fostul ministru al Economiei.

Limitarea plății cu numerar, metodă de control

Fostul ministru al Economiei remarcă că decizia de a plăti cash sau cu cardul ar trebui să rămână la latitudinea individului. În opinia sa, libertatea de a alege modul de cheltuire a banilor este esențială și nu ar trebui să fie limitată de legi restrictive.

„Limitarea plăţilor cash nu este despre combaterea evaziunii sau a corupţiei. Şi acum sunt limitate la 10.000 de lei pe tranzacţie şi tot avem şi evaziune şi corupţie. Este despre control”, mai spune Claudiu Năsui.

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii trebuie să aibă dreptul să aleagă

Claudiu Năsui subliniază că argumentele pentru și împotriva plăților cu cardul sunt valide și fiecare persoană ar trebui să aibă dreptul de a decide cum dorește să-și gestioneze finanțele personale.

Acesta atrage atenția că manipularea publicului prin polarizarea subiectului în tabere politice:

  • nu este constructivă
  • nu ajută la găsirea unor soluții eficiente și echitabile pentru societate.

„Dacă eşti contra interzicerii cash-ului, eşti cu AUR. Dacă eşti pentru, eşti cu PSD. Pe orice parte a dezbaterii sunteţi, nu vă lăsaţi manipulaţi de oameni care gândesc tribal. Există argumente bune pro-card, aşa cum există argumente bune pro-cash. Nu există argumente bune pro interzicere/impunere a unuia sau altuia. Sunt banii dumneavoastră, munciţi de dumneavoastră, aveţi dreptul să-i cheltuiţi oricum doriţi dumneavoastră”, scrie acesta.

Această dezbatere continuă în contextul unei propuneri legislative privind limitarea plăților cash, discutată în România. Premierul României a afirmat că această măsură a fost sugerată de experți. Ea este menită să combată evaziunea fiscală. România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate din Uniunea Europeană.