Suedia are acum cea mai redusă utilizare a numerarului din lume, doar 10% dintre cetățeni spunând că plătesc cu bani cash.

Suedia are acum cea mai redusă utilizare pentru bani cash

Din păcate, lucrurile nu au stat așa cum se așteptau autoritățile. Infractorii au reușit rapid să se adapteze. Acum, bandele de hoți, adesea cu sediul în Spania, vin după banii online ai victimelor din Suedia, potrivit MSN.

În Suedia, fraudele de inginerie socială au speriat guvernul, devenind criminalitatea cu cea mai rapidă creștere din țară. Fraudele „de inginerie socială” au crescut de la 35.057 la 47.466, iar numărul fraudelor cu carduri a crescut cu 44% între anii 2022 și 2023, potrivit băncii centrale a Suediei, Riksbank.

Cum plătesc suedezii

Țara în care banii cash aproape au dispărut. Suedezii folosesc foarte rar numerar. Ca pondere din PIB, tranzacțiile în numerar în Suedia se situează la mai puțin de 1,5%, o scădere de peste 50%, față de 2001. Alături de Norvegia, Suedia are cel mai mic număr de bancomate pe cap de locuitor din Europa, a constatat Fondul Monetar Internațional.

În schimb, suedezii folosesc carduri și, din ce în ce mai mult, telefoanele mobile, pentru a-și efectua plățile.

BankID, care este un cod de securitate legat de un ID oficial, poate fi folosit pentru a efectua plăți sau pentru a semna contracte. Poate fi folosit cu o amprentă pe ecranul unui telefon sau cu recunoaștere facială. Pentru că este înființat într-o sucursală a unei bănci, este foarte apreciat, mai ales de tinerii din Suedia.

O altă metodă de plată populară este Swish. Lansată în 2012 cu sprijinul a șase dintre cele mai mari bănci din Suedia, aplicația a făcut până acum peste un miliard de plăți și este folosită de peste 8,5 milioane de consumatori. Clienții pot trimite bani prietenilor sau pot plăti unor companii folosind coduri QR.

Dar, viteza schimbărilor tehnologice a creat breșe uriașe în securitatea online, pe care escrocii au învățat cum să le exploateze.

Suedia
SURSA FOTO: Dreamstime

Suedia, țara cu cele mai ridicate rate ale infracțiunilor digitale

Țara în care banii cash aproape au dispărut. Infractorii au comis în total fraude în valoare de 543 de milioane de lire sterline (7,5 miliarde coroane suedeze) doar în anul 2023, potrivit poliției suedeze. Frauda online și infracțiunile digitale s-au dovedit a fi profitabile, bandele organizate reușind să fure 89 de milioane de lire sterline (1,2 miliarde coroane suedeze) în 2023, dublu față de pierderile din 2021.

Fraudele obișnuite se concentrează pe codul personal de identificare folosit de majoritatea cetățenilor suedezi, acel BankID. Dacă a fost introdus corect de un utilizator, tranzacțiile au loc imediat. Dacă hoții pot afla acest număr, pot goli cu ușurință conturile victimelor. În combinație cu unele date personale, hoții pot lua chiar împrumuturi de la bănci în numele victimelor.

Potrivit Asociației Bancherilor Suedezi, mai mult de jumătate din populație a primit un mesaj de înșelătorie, aproximativ 1% dintre mesajele trimise având ca rezultat o fraudă.

Practica escrocilor, care pretind că sunt reprezentanți ai unor bănci este, de asemenea, populară. În 2022, Curtea Supremă Suedeză a decis că instituțiile financiare trebuie să despăgubească clienții care pierd bani atunci când sunt păcăliți de escroci care pretind că sunt de la banca lor.

Escrocii nu mai trebuie să fure un card fizic

Țara în care banii cash aproape au dispărut. În plus, escrocii nu mai trebuie să fure un card fizic pentru a afla detaliile necesare și a cheltui banii unei victime. Majoritatea băncilor online din Suedia permite acum clienților să „închidă” cardurile pentru cheltuieli online, „deschizându-le” din nou doar atunci când sunt pe cale să facă ei înșiși o achiziție.

Trecerea la o societate fără numerar a adus în prim plan o serie de alte probleme. Ca și în Marea Britanie, există îngrijorări cu privire la impactul asupra persoanelor în vârstă și mai vulnerabile, care doresc să continue să folosească numerar.

După haosul din Marea Britanie, când Sainsbury’s și Tesco s-au confruntat cu eșecuri de plată, la începutul acestui an, experții în securitate au semnalat că atacurile rău intenționate ar putea duce țara la un blocaj.

Guvernul suedez a convocat cele mai mari bănci la o întâlnire pentru a discuta despre fraudă, iar în decembrie anul trecut, autorității de telecomunicații au avertizat că fraudele vor lua și mai mult amploare.