Totul a iceput din momentul i care sediile gradinitelor au fost revendicate de fostii proprietari. La aceasta s-a adaugat lipsa mijloacelor financiare. Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a privit cu nepasare desfiintarea gradinitelor aflate i subordinea sa. Surse autorizate din cadrul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti ne-au declarat: „Gradinitele nu s-au desfiintat, copiii si cadrele didactice fiind redistribuiti la alte institutii de acest gen”.
Lucrurile vor fi si mai clare daca vom prezenta pe scurt situatia de la Gradinita nr. 251 din Bucuresti. „Institutia noastra a constituit subiectul unei actiuni de revendicare a fostului proprietar itr-un proces civil intentat Consiliului General al Municipiului Bucuresti i 1998. Proprietarul cistiga procesul si se prezinta cu executorul judecatoresc pentru evacuarea cladirii i februarie 2000, dupa ce a asteptat scurgerea tuturor termenelor prescrise. Noi, conducerea administrativa, nu am fost istiintati de derularea procesului, de la iceput. Ulterior, i septembrie 2000, am reusit sa introducem o actiune de revizuire a primei sentinte, pe motiv de aparitie a unor noi probe. Acestea au fost prezentate i instanta prin interventia mea directa si i urma repetatelor sesizari la inspectorat”, spune Ioana Costea, directoarea gradinitei. in prezent, procesul este pe rol si sunt mari sanse ca gradinita sa nu fie desfiintata, deoarece exista dovezi clare ca sediul acesteia a fost construit exclusiv cu scopul de institutie educativa.
Problemele gradinitelor de stat sunt mari. Ministerul nu dispune de fonduri suficiente si sunt mai mereu necesare surse extrabugetare pentru derularea unor activitati extracuriculare, adica neincluse i programa MEN, dar necesare i educatia unui copil: ore de limba straina cu profesori avizati, lectii de muzica, educatie sportiva. in plus, prin redistribuire, numarul de copii itr-o clasa ajunge sa fie, i medie, de 32. Procesul educativ are mult de suferit. Un educator, platit de la buget, poate primi pina la 2,5 milioane lei pe luna, i functie de pregatire si vechime.
intreprinzatorii au ifiintat gradinite private. La aceste gradinite, taxa este itre 65 si 300 USD. Daca o gradinita de stat este finantata de MEN, prin Inspectoratul de resort ca ordonator de credite, una privata trebuie sa se finanteze singura. si gradinitele private se confrunta cu dificultati, altele decit la cele de stat. in primul rind, pentru ifiintare trebuie itocmit cu atentie dosarul de oportunitate, din care sa reiasa clar prestarea serviciilor educative prescolare. Acest dosar trebuie sa contina un curriculum (programa de ivatamint), resursele umane necesare si disponibile, baza materiala aferenta s.a. Dosarul este analizat de Comisia de Acreditare din cadrul Inspectoratului scolar. Institutia i cauza acorda un aviz provizoriu de functionare. Cazul este preluat ulterior de MEN, care are ultimul cuvint i legatura cu acreditarea.
Un parinte multumit este cea mai buna reclama
in Bucuresti, exista numeroase gradinite private, unele mai mari cum ar fi Mark Twain International School, Grupul de gradinite Arc-en-Ciel, Gradinita privata Lauder Reut, altele mai mici, cum ar fi Lego, Aricel, Haensel und Gretel. Institutiile private mai mari ofera si posibilitatea continuarii studiului i cadrul claselor proprii, totul i ideea unei continuitati a procesului de ivatamint cu colectivitati formate din aceiasi copii. Taxele variaza de la institutie la institutie sau chiar i interiorul aceleiasi institutii, i functie de optiunile fiecarui parinte. Avantajul consta i reducerea substantiala a numarului de copii icadrati si functionarea mai multor cadre care au grija de acestia. La Mark Twain International School taxa este de 300 USD pe luna, dar conditiile sunt pe masura. „Avem grupe de 10-12 copii, i atentia a cel putin doua cadre didactice. Se ivata limba engleza intensiv, utilizarea computerului si se predau lectii educative de muzica. Personalul educator are pregatire pedagogica, dublata de studii universitare, i mod obligatoriu. Avem o cifra de afaceri de 1,5 miliarde lei lunar. Personalul este bine remunerat, iar parintii sunt multumiti. Ei reprezinta marketingul nostru. Daca sunt multumiti de ceea ce facem aici, vor afla si altii de acest lucru si vor continua sa solicite iscrierea i gradinita noastra. Vrem ca activitatea sa continue si la nivel scolar pina la clasa a opta, afirma Dan Macovei Vlasceanu, director la gradinita Mark Twain.
Dar gradinitele private se confrunta cu probleme generate de lipsa spatiului sau lipsa unui sprijin din partea autoritatilor pentru acordarea unor locuri de agrement si trasarea unor marcaje de circulatie i zonele adiacente gradinitei. Doamna Mona serbanescu, directoarea grupului de gradinite Arc-en-Ciel, este nemultumita de colaborarea cu autoritatile: „Noi icercam o apropiere educator-copil si marea diferenta fata de vechiul sistem este ca la noi copiii ivata jucindu-se. Pacat ca statul nu ne sprijina deloc. Am solicitat trasarea unei treceri de pietoni i zona gradinitei, dar aceasta a fost plasata i dreptul liceului vecin”.

MARK TWAIN INTERNATIONAL SCHOOL
Adresa: Str. C. Bosianu nr.19, sector 4, Bucuresti
Telefon: 336.02.97, Dna Anca Macovei Vlasceanu
An ifiintare: 1995
Numar de copii icadrati: 35
Personal: 7 cadre didactice, profesori muzica, balet, judo, calculator
Taxa lunara: 250/300 USD (manuale, patru mese pe zi, program scurt sau lung)
Transport: 60 USD lunar (optional)
Personal medical: un pediatru, un dermatolog, un psiholog, un medic scolar
Activitati itreprinse: program exclusiv limba engleza, comunicare, maniere si comportament, initiere computer, introducere i alfabet si matematica, teatru, balet, dans modern, excursii i strainatate sau i tara, limba germana sau spaniola, optional.
Salariu educator: 175-350 USD/luna
in viitor: marirea numarului de copii cu 35 si inaugurarea unui nou sediu.

LAUDER REUT
Adresa: Str. Iuliu Barasch nr. 15,
sector 1, Bucuresti
Telefon: 320.15.75, dna S. Brumfeld
An ifiintare: 1997
Numar copii icadrati: 75
Personal: 8 educatoare, profesor de muzica, engleza, desen, ebraica
Taxa lunara: 150/200 USD
Personal medical: un pediatru, o asistenta medicala
Activitati itreprinse: ore de pian si acordeon, initiere computer, limba engleza si ebraica, teatru, dansuri MTV, orchestra copiilor, scoala de vara ce cuprinde activitati recreative i grup, cabalat shabat care cuprinde adunari i stil evreiesc pe o tema generala data: ziua nationala, ziua protectei mediului, ziua apropierii umane.

ARC-EN-CIEL
Adresa: Str. Matei Voievod nr. 19, sector 2, Bucuresti
Telefon: 092-224.247, dna Mona serbanescu
An ifiintare: 1994
Numar copii icadrati: 130
Personal: 20 de cadre didactice: educatoare, profesori de pictura, muzica, modelaj, calculator, limbi straine
Taxa lunara: 65 USD
Personal medical: un logoped, un psiholog cu atributii de consiliere familiala.
Activitati itreprinse: ore de religie la nivel prescolar, program special pentru pastrarea imaginii traditionale rominesti a mamei ortodoxe, lectii de teatru cu punerea i scena a unor piese pentru copii, expozitii de icoane realizate de copii, concerte de colinde, clubul de origami, limba engleza, franceza, germana, initiere calculator
Salariu educator: 3 milioane lei
in viitor: casete cu colinde interpretate de copii.