Una dintre cele mai profitabile afaceri cu flori din Romania a fost inceputa acum 20 de ani de Constanta Bustei. Imbinand iubirea pentru flori cu nevoia pornirii unui mic negot, florareasa a inceput de jos, vanzand la taraba florile producatorilor locali din jurul Bucurestiului. Mai tarziu, au inceput sa o ajute si fiii sai. Cu timpul, afacerea s-a dezvoltat si a devenit comert angro.
Inainte de revolutie, aprovizionarea se facea de la producatorii interni – sere sau crescatori individuali – care ofereau o gama variata de flori in fiecare sezon. Schimbarile economice postdecembriste au afectat si afacerile cu flori. Scumpirea energiei si a ingrasamintelor i-a fortat pe producatorii interni sa se orienteze spre cultivarea legumelor, mai putin pretentioase. Dupa 1994, importul de flori a crescut masiv. Firma familiei Bustei, Mary Lisa, colaboreaza cel mai mult cu florarii din Olanda. Aceasta tara este cea mai mare importatoare de flori, pe care le reexporta peste tot in lume. „In acea perioada tulbure de dupa revolutie, venirea exportatorilor din Vest in Romania a fost o sansa. Cine a avut putina initiativa a profitat”, spune doamna Tanta.

Florile importate vin in tara cu tiruri si avioane. Pentru un camion se platesc taxe si impozite de zeci de milioane de lei. Dar florareasa are experienta in afaceri si reuseste sa-si vanda marfa repede si sa-si scoata profit. Desi cererea este continua, in preajma sarbatorilor si in timpul sezonului de nunti, vanzarile cresc spectaculos. „Florarii isi cauta clientii tot timpul. Cumparatorii ii cauta pe florari de cateva ori pe an”, explica Constanta Bustei.
Riscul in aceasta meserie este mare. Marfa are „viata scurta” si, uneori, se arunca tone de flori. „Este dureros, dar face parte din meserie. Ca florar, trebuie sa ai fler sa stii sa vezi repede, sa stii cand si cat sa lasi din pret si cate flori sa dai pe piata”, spune Sandu Bustei. Pierderile in aceasta afacere se amortizeaza relativ usor, deoarece aprovizionarea si vanzarea se fac in flux continuu, si se recupereaza din mers.
Contrar impresiei generale, comertul adevarat cu flori se face noaptea. Ziua se aprovizioneaza angrosistii si noaptea isi vand marfa clientilor. Daca tranzactia ar avea loc dimineata sau ziua, florile ar ajuge pe taraba gata deschise si ofilite.
Meseria de florar iti ofera posibilitatea sa cunosti oamenii dintr-o privire. Exista o legatura speciala intre personalitatea omului si flori. „Ajungi sa-i recunosti pe cei care privesc floarea cu sufletul. Daca cineva care pare bogat cumpara o singura floare nu inseamna ca e zgarcit, ci ca intre acea persoana si floare este o legatura speciala, sufleteasca”, spune din experienta doamna Tanta.
Firma Mary Lisa aprovizioneaza acum florarii, hale de flori si tarabe din toata tara. Toata munca grea si drumurile multe au dat rezultate si satisfactii profesionale si sufletesti. „Nu pot sa spun ca este o afacere de superclasa, dar, una peste alta, suntem foarte multumiti”, isi caracterizeaza afacerea Constanta Bustei.