Patru bănci, Bancpost, Banca Românească, Credit Europe şi Millennium Bank, şi-au majorat până acum capitalul social. Alte trei se pregătesc să o facă: BCR, Transilvania şi Alpha Bank.

În această primăvară, BNR a rulat teste de stres la nivelul sistemului bancar în cadrul acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional. Acestea au vizat 29 de bănci, iar rezultatele au arătat că 12 jucători au nevoie de infuzii de capital pentru a-şi menţine solvabilitatea (raport între capitalurile proprii şi expunerile ponderate cu riscul) peste nivelul de 10%, faţă de 8% cât este nivelul minim impus în prezent. În scenariul pesimist,  se ia în calcul o depreciere a leului cu aproape 25%, adică un curs de peste 4,6 lei/euro, şi o creştere economică de minus 7%. Efectul pentru sistemul bancar în acest caz s-ar traduce, pentru  12 bănci din cele 29 analizate, în coborârea sub pragul de solvabilitate de 8%. Alte cinci bănci ar avea solvabilitatea între  8% şi 10%,  motiv pentru care s-a decis ridicarea acestui prag, din toamnă.

Condiţionări interne de capital

În 2008, majorările de capital social operate de băncile comerciale din România au totalizat 355 de milioane de  euro. Cea mai mare majorare de capital din ultima jumătate de an a fost realizată de turcii de la Credit Europe, cu 99,8 milioane de euro, urmaţi de acţionarii majoritari greci de la Bancpost, care au adus, în martie, 53,6 milioane de euro. Şi National Bank of Greece a adus 43,5 milioane de euro la capitalul social al Băncii Româneşti, în timp ce grupul portughez Millennium a venit cu 33,9 milioane de euro la filiala din România. MKB Romexterra a decis majorarea capitalului social cu aproximativ 4,8 milioane de euro.

Surse din piaţa bancară susţin că printre cele 12 bănci din testul de stres al BNR s-ar număra şi BRD Groupe Société Générale, BCR şi Alpha Bank, bănci care urmează să îşi majoreze capitalul social. Aceleaşi surse spun că majorarea necesară pentru BCR este de 100 de milioane de euro, egalând astfel cea mai mare majorare de capital social realizată până acum.

De o operaţiune similară se vorbeşte de mai bine de jumătate de an şi în cazul Băncii Transilvania. Aici, majorarea aprobată de acţionari este de circa 50 de milioane de euro. Pentru cazul în care nu vor contribui toţi acţionarii, acţionarul semnificativ, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 15% din banca ardeleană, şi-a votat în board dreptul de participare până la ridicarea pragului de deţinere de 30%  din acţiunile BT.

De asemenea, BRD Groupe Société Générale a decis, în adunarea generală a acţionarilor de la sfârşitul lunii aprilie, reinvestirea profitului rămas după distribuirea dividentelor. Mai exact, profitul reinvestit după redistribuirea dividentelor s-ar situa în jurul a 200 de milioane de euro.

Mişcări internaţionale de capital

Oricum, acţionarii majoritari ai unora dintre cele mai mari bănci din România se consolidează la rândul lor, la nivel internaţional. În afara restructurărilor de genul fu­­­ziunilor societăţilor de asset management ale aceluiaşi acţionar, băncile pregătesc infuzii puternice de capital.

Astfel, Raiffeisen Zen­­tralbank (RZB), proprietarul Raiffeisen International, a lansat o emisiune de acţiuni în valoare de 500 de milioane de euro, în cadrul unui program de sprijin susţinut de guvernul austriac, pentru suplimentarea capitalului social cu 2,5 miliarde de euro.

De asemenea, La Caixa şi-a majorat pachetul de acţiuni deţinut la Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, de la 4,1% la 5,1%, şi a încheiat un acord cu Fundaţia Erste, care-i permite creşterea deţinerii la grupul bancar austriac până la 20%. În urma majorării, spaniolii controlează 16,2 milioane de acţiuni cu drept de vot.

163-31791-29_petrebunescu_24_c.jpgLa sfârşitul lunii aprilie, AGA a decis oricum ca mare parte din profit să fie încorporat în capitalul social.
Petre Bunescu, vicepreşedinte BRD

1,6 miliarde de euro este necesarul de recapitalizare al băncilor din România, într-un scenariu pesimist al BNR, faţă de un miliard de euro, în scenariul optimist

12 bănci din 29 analizate de BNR în scenariul deprecierii leului cu 25% şi căderii PIB cu 7% au nevoie de recapitalizare, pentru o solvabilitate de peste 10%

Decizii

163-31792-29_bancatransilvania_24.jpgMajorarea capitalului social al Băncii Transilvania (BT) cu încă 50 de milioane de euro a fost decisă la finele anului trecut, moment în care boardul BERD a hotărât că îşi poate majora participaţia de la 15% la 30% din acţiuni. Preşedintele băncii şi-a exprimat speranţa ca obligaţiunile BT deţinute de IFC, divizia Băncii Mondiale, să fie convertite în acţiuni în luna noiembrie.

163-31793-29_bcr_24.jpgSurse din piaţa bancară susţin că BCR are nevoie de o majorare de capital de 100 de milioane de euro, care va fi realizată de acţionarii majoritari. La nivel internaţional, Erste se consolidează prin vânzare de acţiuni către banca spaniolă La Caixa.