Statul, acţionarul majoritar al Oltchim, încearcă din nou să scape de creanţa de la producătorul vâlcean prin transformarea datoriilor în acţiuni. Dar şi minoritarii trebuie să fie de acord.
Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea au reuşit, de la începutul anului şi până săptămâna trecută, o apreciere de circa 135%. Dacă ne uităm doar la evoluţia cotaţiei, putem spune că avem de-a face cu o companie solidă din domeniul chimic, cu perspective bune de creştere. O privire asupra indicatorilor fundamentali şi a afacerilor Oltchim ne arată însă că evoluţia bursieră nu are nicio legătură cu activitatea companiei. De ce urcă totuşi cotaţia Oltchim?
Anul trecut, producătorul vâlcean a înregistrat o pierdere de 234 milioane lei şi datorii totale de 712,5 milioane lei. Cea mai mare parte a datoriei, 508 milioane lei la valoarea istorică plus dobânzi şi penalităţi, este către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Statul este şi principalul acţionar al Oltchim prin participaţia de 53,6% din capitalul social, trecută în dreptul Ministerului Economiei. Un alt acţionar important este PetroCarboChem (PCC) Duisburg, cu un pachet de 12,1%, iar restul de 33% se află la alţi acţionari.
Acţiuni contra datorii
Din datele economice se poate observa că, anul trecut, Oltchim nu a reuşit să obţină nici profit operaţional. Rezultatul din exploatare s-a încheiat cu o pierdere de 77 milioane lei, la care s-au adăugat pierderi financiare de 156,8 milioane lei. În primul trimestru al anului în curs, compania a reuşit un profit din exploatare de 15,5 milioane lei, rezultat dintr‑o cifră de afaceri netă de 467,4 milioane lei, în creştere de la 284,6 milioane lei în primele trei luni ale 2008. Dar pierderea financiară de 19,2 milioane lei a depăşit profitul operaţional.
În tentativa de a scăpa de creanţa pe care o deţine la Oltchim, statul încearcă să convertească datoriile în acţiuni. Astfel de încercări au mai avut loc în anii trecuţi, însă acţionarii minoritari s-au opus pentru a nu-şi vedea participaţiile diminuate de o majorare de capital la care nu pot participa. Guvernul a decis din nou, în urmă cu două săptămâni, transformarea creanţei în acţiuni, dar de această dată printr-o majorare de capital la care vor putea participa şi minoritarii. Pentru ca deţinerile din capitalul social să rămână neschimbate, acţionarii minoritari ar trebui să vină cu circa 110 milioane euro, în condiţiile în care statul „aduce“ 134 milioane euro, suma aferentă datoriilor. În cazul în care majorarea se va realiza în condiţiile stabilite de Guvern, indicatorii fundamentali ai Oltchim se vor îmbunătăţi semnificativ. Ceea ce ar justifica şi aprecierea atât de masivă a cotaţiei din acest an. Rămâne de văzut ce vor decide minoritarii.