Ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, și-a exprimat nemulțumirea față de ritmul lent al accesării fondurilor pentru expertizarea și consolidarea de blocuri vulnerabile la cutremure, subliniind că programele necesare pentru implementarea acestor lucrări sunt deja în vigoare din 2022-2023.
Finanțarea este destinată atât pentru blocuri de locuințe, cât și instituții publice
Finanțarea este destinată atât blocurilor de locuințe, cât și instituțiilor publice, precum școli și spitale. Deși Bucureștiul este una dintre cele mai expuse capitale din lume la riscul seismic, doar 15 contracte de finanțare au fost semnate pentru clădirile din acest oraș.
În alte localități vulnerabile, situația este similară: la Ploiești, aproape 200 de imobile sunt în pericol, iar la Pitești, autoritățile analizează abia acum starea clădirilor din administrarea Primăriei.
„Eu sunt nemulțumit de stadiul contractelor de finanțare, pentru că aceste legi, aceste programe sunt create încă din 2022-2023”, a declarat ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila.
![Cseke Attila](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2023/06/Cseke-Attila-scaled-e1698250033451-1024x575.jpg)
Una dintre principalele probleme semnalate este costul expertizelor tehnice
Una dintre principalele probleme semnalate este costul expertizelor tehnice, pe care mulți proprietari de apartamente din blocurile vechi nu și-l permit. Estimările specialiștilor arată că prețul unei expertize variază între 1 și 1,5 euro pe metru pătrat, însă în lipsa documentației necesare, costurile pot crește semnificativ, ajungând și la 200 de euro sau mai mult.
„Prețul ar fi undeva între 1 -1,5 euro pe metrul pătrat, iar în lipsa documentației poate să fie 100-200 de euro poate și mai mult”, a explicat Andrei Mihăilescu, inginer structurist.
În județul Gorj, unde în urmă cu doi ani s-au produs mai multe cutremure neobișnuite, autoritățile locale au semnat doar două contracte de finanțare pentru consolidarea clădirilor vulnerabile.
Două seisme s-au produs vineri, 14 februarie 2025, în judeţele Vrancea şi Buzău, zona seismică Vrancea
Amintim că două seisme s-au produs vineri, 14 februarie 2025, în judeţele Vrancea şi Buzău, zona seismică Vrancea. Primul cutremur a avut loc în judeţul Vrancea, la ora 1:00, la o adâncime de 139,9 kilometri (km). A avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter.
Seismul s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 46 km vest de Focşani, 60 km nord de Buzău, 66 km est de Sfântu-Gheorghe, 76 km est de Braşov şi 91 km nord-est de Ploieşti.
Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora 6:53 în judeţul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri (km). A avut aceeași magnitudine.
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 51 km vest de Focşani, 52 km nord-vest de Buzău, 67 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 73 km est de Braşov, 81 km nord-est de Ploieşti, potrivit informaţiilor publicate de cei de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).