Bani de la stat pentru cei care vor panouri fotovoltaice. Ce trebuie să facă pe 27 septembrie 2024

panouri fotovoltaice

SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți români doresc să beneficieze de programul Casa Verde, iar acest lucru se poate vedea foarte ușor din rezultatele de anul trecut. În 2023, fondurile s-au dus rapid și, cel mai probabil, același lucru se va întâmpla și anul acesta. Pentru a te înscrie imediat și pentru a nu pierde fondurile trebuie să fii atent la câteva elemente.

Încep înscrierile la programul Casa Verde

Începând cu data de 27 septembrie 2024, persoanele fizice interesate să-și monteze panouri fotovoltaice cu ajutorul fondurilor de la stat vor avea ocazia să se înscrie în programul „Casa Verde”.

Înscrierile se vor face pe regiuni, într-un mod similar cu anul trecut, iar fondurile se epuizează extrem de rapid.

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a maximiza șansele de succes în obținerea finanțării.

SURSA FOTO: Facebook/AFM

Pregătește din timp documentele necesare

Asigură-te că ai toate documentele cerute de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Acestea includ:

  • Copie CI
  • Certificat de atestare fiscală pentru datoriile la bugetul de stat
  • Certificat de atestare fiscală pentru datoriile la bugetul local
  • Extras de carte funciară

Salvează-le într-un folder pe desktop și asigură-te că sunt denumite corespunzător (de exemplu, „1 Buletin.pdf”, „2 Certificat atestare.pdf”, etc.).

O conexiune stabilă este foarte importantă. Dacă este posibil, folosește un cablu Ethernet pentru a evita problemele de semnal WiFi. Pregătește un hotspot de rezervă în cazul în care internetul principal cedează.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să te înscrii mai repede în programul Casa Verde?

Începe să dai refresh pe pagina de înscriere cu câteva minute înainte de ora oficială de deschidere. Aceasta îți va permite să te conectezi imediat ce aplicația devine activă.

Utilizarea tastaturii pentru copiere și lipire (Ctrl + C, Ctrl + V) este mai rapidă decât folosirea meniului mouse-ului.

Numerotează și denumește documentele astfel încât să le poți selecta rapid atunci când aplici. De exemplu, „1 Buletin.pdf”, „2 Certificat atestare.pdf”, etc.

Fii atent la codul CAPTCHA pentru a evita întârzierile suplimentare.

Asigură-te că ai bifat toate căsuțele necesare înainte de a trimite aplicația.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce spun cei care s-au înscris în program anul trecut?

Radu B. a reușit să se înscrie în prima sesiune din 19 mai 2023 pentru regiunea București-Ilfov. El a avut toate documentele pregătite într-un folder pe desktop și a folosit un mouse de gaming pentru a accelera procesul.

„În primul rând, m-am asigurat că am toate documentele cerute de AFM. Este vorba de patru documente: copie CI, certificat de atestare fiscală care să arate că nu am datorii la bugetul de stat, încă un certificat de atestare fiscală că nu am datorii la bugetul local și extrasul de carte funciară.

Le-am aranjat în ordine într-un folder, pe care l-am salvat pe Desktop, ca să îl găsesc foarte repede. Am folosit mouse-ul de gaming al fiului meu.

În cazul în care cădea internetul, am avut pregătit un hotspot de la telefon”.

Corina I., din județul Sibiu, a aplicat în sesiunea din 24 mai 2023 pentru regiunea Centru. Ea a fost pregătită cu documentele denumite corespunzător și a dat refreshuri constante paginii AFM, reușind să se înscrie rapid datorită pregătirii anterioare.

„M-am pregătit dinainte, da. Adică aveam toate documentele puse într-un folder, denumite fiecare în funcție de conținut.

Am dat refresh-uri la pagina AFM. Cum a fost activă, la ora 10 fix, le-am încărcat super rapid. Nu ceva ieșit din comun, dar știam că dacă nu ai dexteritate, riști să pierzi înscrierea. Adică nu e pentru cineva care lucrează ocazional pe calculator. Deci trebuie un pic de organizare dinainte.

Și încă ceva foarte important: dacă nu ar fi fost sesiunea pentru București sau care a fost înainte de cea pentru centru, nu știu dacă reușeam, pentru că nu aș fi știut că este la modul că fiecare secundă contează. Probabil ca aș fi intrat mult mai relaxată sau stăteam să-mi verific de două ori fiecare click”.

SURSA FOTO: pixabay.com

Fondurile se epuizează rapid

Fondurile s-au epuizat extrem de rapid anul trecut. De exemplu, pentru regiunea București-Ilfov, s-au epuizat în doar 9 minute, iar pentru regiunea Sud-Vest în 2 minute.

AFM a implementat măsuri anti-abuz, inclusiv coduri CAPTCHA și monitorizare în timp real pentru a preveni utilizarea roboților de automatizare în procesul de înscriere.