Adelina și Mihai D. sunt căsătoriți de șapte ani, dar nu au reușit să aibă, încă, un copil. Pentru că au împlinit deja 35 de ani, cei doi au decis să se înscrie în „Programul gratuit de fertilizare in vitro și embriotransfer“ (FIV), în care se spune că vor intra 300 de cupluri. „Știm că va fi decontată o singură procedură FIV, în valoare de 6.188 lei, adică aproape 1.500 de euro. Însă există o serie de analize premergătoare, pe care trebuie să le plătim“, spun cei doi. Calculând, un cuplu are nevoie de peste 3.000 de euro pentru a acoperi toate cheltuielile asociate procedurii FIV.

„Medicația hormonală și monitorizarea tratamentului depășesc, în general, 1.000 de euro și nu sunt incluse în program”, spune dr. Laura Dracea, director Gynera, una dintre cele zece clinici selecate să deruleze acest program în 2015. Cu o scurtă precizare: în acest an, ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a aprobat reluarea programului, care va beneficia de un buget de 1,85 milioane de lei, după ce în 2013 conducerea de la acea dată a decis sistarea lui. „Începând cu 15 iunie, cuplurile infertile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program vor putea depune dosarele de includere în program“, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății. Dosarele se întocmesc de cele zece clinici selectate, în baza criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății. Se pot înscrie în program doar femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 40 de ani. Un alt criteriu este ca membrii familiei să aibă obligatoriu calitatea de asigurat în sistemul național de asigurări de sănătate. Pot adera chiar și cuplurile care nu sunt căsătorite.

Oricum ar fi, „calculele arată că acest buget trebuie majorat de câteva ori în urma rectificărilor bugetare“, punctează dr. Dragoș Albu, medic primar obstetrică ginecologie MedLife, o altă clinică inclusă în program. Și reprezenta Gynera, Laura Dracea, spune că la nivel mondial, există studii care arată că nevoia de proceduri FIV/ET este de minim 1.500 la un milion de locuitori. „Aceasta ar însemna o nevoie de 30.000 proceduri FIV în fiecare an, în România. Programul finanțează 300 de cicluri în 2015, adică 1%“, explică ea.

Bani mai mulți în Bulgaria și Ungaria

Făcând o comparație cu alte state vecine, în Bulgaria și Ungaria, de exemplu, se decontează, prin Casa de Asigurări, în fiecare an câte trei – patru proceduri FIV, în timp ce la noi una singură.

Cu toate acestea, noul program național vine cu mai multe avantaje. În primul rând, selecția cuplurilor se face la nivelul fiecărei clinici și nu la nivelul unei comisii ministeriale. Astfel, procedurile birocratice sunt mult mai reduse. De asemenea, evaluarea rezultatelor nu mai este efectuată la nașterea copiilor, ci la confirmarea unei sarcini în evoluție, acest lucru permițând obținerea mai rapidă a unor indicatori de performanță și evitarea pierderii din evidență a unor cazuri. Și tot ca o noutate, rămânerea clinicilor în program este condiționată de îndeplinirea indicatorilor de performanță: cel puțin 30% din procedurile FIV/ET trebuie să fie finalizate cu sarcini clinice.

În altă ordine de idei, „ca un semnal de alarmă“, ultimele date disponibile arată că, din 1995 încoace, în România natalitatea a scăzut considerabil: în 2013 s-au născut 176.000 de copii, la  jumătate față de acum două decenii.