Ministrul Muncii Raluca Turcan, a declarat că până la 500.000 de gosoădrii din România s-ar putea să fie incluse în schema de compensare la care lucrează Guvernul. Astfel, potrivit ministrului, între 1 și 5 milioane de oameni vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului, prin legea consumatorului vulnerabil.
Ministrul Muncii Raluca Turcan, a declarat că se ia in calcul posibilitatea ca până la 500.000 de gospodării din România să aibă probleme și să fie incluse în schema de compensare la care lucrează executivul.
„Vom avea aproximativ 500.000 de gospodării și, la un calcul de aproximativ 2,5 oameni/gospodărie, deci între 1 și 5 milioane de oameni vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului, prin legea consumatorului vulnerabil.
Și până intră în vigoare, vor beneficia de sprijin dar, din nefericire, pe cifre, așa reiese, că avem 500.000 de gospodării cu oameni ale căror venituri sunt sub nivelul de 810 lei/membru și, cumulat, avem până la aproximativ 5 milioane de oameni care câștigă sub nivelul salariului mediu brut pe economie.
Este UN MOMENT DIFICIL, FOARTE DIFICIL, în care noi nu plătim doar scumpirea energiei, ci și indiferențe (din partea guvernelor și autorităților – N.R.) acumulate în timp”, a declarat Raluca Turcan, la un post TV.
Ministrul Muncii a precizat că scenariul actual prevede urgentarea circuitului legii consumatorului vulnerabil, astfel încât aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Raluca Turcan estimează o creștere a prețurilor
Totodată, ministrul Muncii spune că se estimează o creștere a prețurilor, însă „nu disproporționată”.
„Vreau să vă spun că se estimează o creștere a prețurilor, însă nu disproporționată. Nu cred că este oportun acum să încep să dau cifre, pentru că mă uit și eu la diverse analize economice, n-am o lampă a lui Aladin în care să privesc și să vă spun cum vor crește prețurile.
Pentru că, de unde mai vin aceste creșteri de prețuri… De la angajatorii care, de exemplu, nu-și pot susține forța de muncă și atunci transferă costurile cu forța de muncă în prețuri. E un lucru care s-a mai întâmplat. Dacă vă amintiți, exista obișnuința ca salariul minim să fie stabilit din pix, așa cum decideau guvernanții. Dacă venea un an electoral creșterea salariului minim era mai mare, dacă nu era an electoral, nu erau atât de îngăduitori.
Când salariul minim a fost majorat artificial și nesustenabil din partea economiei am avut pe de o parte creșteri de prețuri ca urmare a includerii cheltuielilor cu salariile și, de asemenea, muncă la negru. Toată lumea a avut de pătimit.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea