Plata este acordată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către fermierii eligibili, sub forma unei eco-scheme. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 mai inclusiv.
Fermierii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii
Sprijinul este acordat în cadrul intervenției PD-06 – „Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști”, ca plată suplimentară la schema de bază BISS. Acesta vizează toate suprafețele de culturi permanente cultivate cu plantații pomicole (inclusiv arbuști fructiferi), plantații viticole, pepiniere și hameiști.
Pentru a putea accesa această eco-schemă, fermierii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:
- să aibă calitatea de fermier activ și beneficiar al plății BISS;
- să utilizeze suprafețe agricole localizate în România, identificate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), cultivate cu plantații pomicole, viticole, pepiniere sau hameiști;
- să dețină o exploatație agricolă de minimum 1 hectar, formată din parcele eligibile de cel puțin 0,1 ha fiecare;
- să accepte, pe bază anuală, respectarea cerințelor de bază (GAEC) și a celor specifice;
- să completeze și să păstreze o evidență a activităților agricole relevante, prin Caietul eco-schemelor din sectorul vegetal.

Cerințe specifice obligatorii pentru PD-06
Fermierii trebuie să respecte o serie de cerințe tehnice, pe lângă cele generale. Acoperirea cu vegetație a terenului dintre rânduri:
- toate intervalele dintre rânduri trebuie să fie păstrate sau să fie înierbate, astfel încât să se depășească minimul de 50% din suprafața culturilor permanente, așa cum este cerut de GAEC 6.2;
- perioada obligatorie de acoperire cu iarbă este 15 iunie – 15 octombrie, mai lungă decât cea prevăzută de cerința GAEC 6.2 (15 iunie – 30 septembrie).
O altă condiție importantă este interdicția lucrărilor solului pe intervalele înierbate
O altă condiție importantă este interdicția lucrărilor solului pe intervalele înierbate, în perioada 15 iunie – 15 octombrie. Nerespectarea acestor cerințe face ca fermierii să nu fie eligibili pentru sprijinul financiar aferent eco-schemei PD-06.
De asemenea, cei care aleg PD-06 nu pot beneficia simultan și de Eco-schema PD-05, destinată agriculturii prietenoase cu mediul în ferme mici și gospodării tradiționale.
Pentru cererile din 2024, plata stabilită pentru această eco-schemă este de 102,6 euro pe hectar. Plata se face în lei, la cursul de 4,9753 lei/euro, ceea ce echivalează cu aproximativ 510,5 lei/ha.