Guvernul României a aprobat joi, 15 aprilie, un program de susţinere pentru anumiţi fermieri din România. Ei pot primi 3.000 de euro/ha. Care sunt condiţiile şi până când trebuie depuse documentele justificative?
Guvernul continuă să susţină fermierii, joi fiind aprobat un program de susţinere cu fonduri alocate pentru acest an de circa 3 milioane de euro.
Ajutor de minimis pentru producţia de usturoi de 3.000 euro/ha
Este vorba despre programul de susţinere a producţiei de usturoi. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 15 milioane de lei pentru 2021, transmite Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„În şedinţa Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care modifică şi completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi” precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia”, afirmă reprezentanţii MADR.
Valoarea ajutorului de minimis în lei care se acordă beneficiarilor în anul 2021 este de 3.000 euro/ha la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021 sunt de maximum 15 milioane de lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3,078 milioane de euro, care se asigură din bugetul MADR pe acest an.
Programul de susţinere a producţiei de usturoi se desfăşoară în intervalul 2019 – 2021
Au fost stabilite atât perioada în care se va realiza valorificarea producţiei (15 iunie – 22 noiembrie) cât şi termenul de depunere a documentelor justificative: până la data de 29 noiembrie.
Ministerul Agriculturii indică faptul că în actul normativ „se reformulează unele dispoziţii pentru o mai mare claritate, în acord cu prevederile Regulamentului de minimis în sectorul agricol şi cele ale legislaţiei naţionale”.
Pentru a fi consideraţi eligibili în cadrul acestei scheme de ajutor de minimis, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp.
Programul de susţinere a producţiei de usturoi se desfăşoară pe o perioada de trei ani, respectiv 2019 – 2021.
Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii reiese că numărul beneficiarilor a crescut de trei ori în anul 2020 faţă de 2019, de la 341 la 1.096, în timp ce suprafaţa plantată în cadrul programului a înregistrat o creştere de aproape patru ori, de la 360 hectare, la 1.325 hectare, scrie Agerpres.
România a înregistrat un declin cu peste 30% în ceea ce priveşte producţia de usturoi în ultimii zece ani
Cu toate acestea, MADR precizează că, atât suprafaţa totală cultivată cu usturoi, cât şi producţia totală, au fost fluctuante de la an la an.
Sumele acordate în cadrul programului au fost de 4,551 milioane de lei în 2019, respectiv 976.524 euro, iar anul trecut au depăşit 7,5 milioane de lei (1,579 milioane de euro).
România a înregistrat un declin cu peste 30% în ceea ce priveşte producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 44.000 de tone în 2020, în timp ce importurile s-au majorat pentru a asigura consumul intern.
Suprafaţa totală cultivată cu usturoi în 2020 a fost de 9.389 hectare, în timp ce în urma cu cinci ani depăşea 10.200 hectare.
Potrivit MADR, în anul 2017, România a importat 6.095 de tone de usturoi, în 2018 – 6.641 tone, însă în 2019 cantitatea importată a scăzut la 4.772 tone, în timp ce în primele 9 luni din 2020 s-au consemnat importuri totale de usturoi de 4.585 tone.
La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 – 2,3 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume.
Sursa foto: Dreamstime