Bani de la stat pentru stații de încărcare pentru mașini electrice. Cine va putea primi până la 150.000 de euro

stații de încărcare a mașinilor electrice

SURSA FOTO: Dreamstime

Finanțarea în cadrul Programului Electric Up 2 pentru construirea de stații de încărcare pentru mașinile electrice a fost majorată a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Oficialul a precizat că alocarea totală este de 90 de milioane de euro.

Finanțarea în programul Electric Up 2 a fost majorată

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat luni o serie de modificări importante în cadrul Programului Electric Up 2, destinat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv celor din sectorul HoReCa.

Astfel, finanțarea acordată în cadrul programului va fi majorată la 150.000 de euro pe beneficiar, comparativ cu suma anterioară de 100.000 de euro.

Programul, cu o alocare totală de 90 de milioane de euro, vizează construirea de stații de încărcare pentru mașinile electrice și promovarea sistemelor alternative de încălzire-răcire. Întreprinderile care activează în diverse domenii, inclusiv în sectorul HoReCa, vor putea beneficia de aceste fonduri pentru a investi în infrastructura necesară pentru adoptarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.

„A doua ediţie a programului Electric Up 2 va avea o alocare de 90 de milioane de euro. După cum știți, eligibile sunt întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv activitățile din domeniul HoReCa. Valoarea finanțării crește de la 100.000 de euro/beneficiar la 150.000 euro. De asemenea, puterea instalată eligibilă este crescută până la 150 de kilowați și continuăm să finanțăm stațiile de încărcare.

Introducem ca noutate finanțarea sistemelor alternative de încălzire – răcire. Reamintesc că prima ediție a programului am finanțat undeva la 1.881 de beneficiari. În zilele următoare, până la finele acestei săptămâni, va fi lansat în consultare Ghidul beneficiarului şi intrăm în linie dreaptă şi cu Electric Up 2”, a afirmat Burduja.

Sebastian Burduja anunțat și lansarea hărții punctelor de încărcare

Ministrul Sebastian Burduja a subliniat importanța acestei inițiative pentru promovarea mobilității electrice și reducerea amprentei de carbon în România. În acest context, a fost lansată o hartă informativă cu punctele de reîncărcare a mașinilor electrice, proiect ce face parte din cadrul programului Electric UP 1. Harta este disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei și este rezultatul colaborării cu operatorii privați, autoritățile locale și organizațiile din domeniul transportului.

Sebastian Burduja a subliniat că obiectivul este de a facilita accesul la informații despre punctele de încărcare și de a asigura o experiență cât mai fluidă pentru utilizatorii mașinilor electrice. În acest sens, se dorește implementarea unui sistem bazat pe senzori IoT (Internetul Lucrurilor) pentru monitorizarea în timp real a disponibilității stațiilor de încărcare.

„Pe harta actuală, Ministerul Energiei s-a adresat operatorilor privați în parteneriat cu Asociația Națională de Mobilitate Electrică, s-a adresat Asociației Municipiilor din România, s-a adresat Uniunii Consiliilor Județene din România și Asociației Comunelor din România tocmai în încercarea de a coagula toată această informație și de a o prezenta într-un format accesibil pentru România. În acest moment, discutăm de o hartă informativă disponibilă și pe site-ul Ministerului Energiei, dar viziunea este mai ambițioasă de atât și ne-am pus în pielea utilizatorului român, cel care conduce o mașină electrică și vrea să ajungă din punctul A în punctul B”, a spus Sebastian Burduja.