Fonduri pentru achiziția de utilaje agricole prin program similar Rabla
Guvernul României a anunțat noi măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli autorizați, care vor putea beneficia de fonduri pentru achiziția de utilaje agricole autopropulsate.
Aceste fonduri vor fi disponibile prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), iar cofinanțarea va acoperi un procent de 65% din valoarea utilajelor achiziționate. Decizia a fost anunțată miercuri de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Condiții de eligibilitate și cerințe
Pentru a beneficia de această cofinanțare, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească anumite criterii, care vor fi detaliate în normele de aplicare ale hotărârii de guvern. De asemenea, fermierii vor trebui să predea un vehicul sau utilaj agricol vechi printr-un program similar celui „Rabla” destinat utilajelor agricole.
„Persoanele fizice autorizate ca producători agricoli vor putea să beneficieze de fonduri pentru achiziţionarea de utilaje agricole autopropulsate, cu un cuantum de cofinanţare din fondul Administraţiei Fondului de Mediu de 65%. Pentru a fi eligibili, e nevoie de depunerea unei cereri şi de alte criterii, care vor fi detaliate în normele de aplicare, care vor veni în curând după această hotărâre de guvern adoptată astăzi”, a spus Constantin într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
O noutate a acestui program este faptul că tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, vor beneficia de un bonus de vârstă. Astfel, pentru această categorie, cofinanțarea va crește de la 65% la 80%, încurajându-se astfel implicarea tinerilor în agricultura de producție.
Bugetul alocat programului este de 500 de milioane de lei
Programul pentru utilaje agricole, similar cu Rabla pentru utilaje agricole, dispune de un buget de 500 de milioane de lei, care va fi derulat prin Autoritatea Fondului pentru Mediu, aflată sub coordonarea Ministerului Mediului.
„Dacă vorbim despre fermieri autorizaţi persoane fizice de până în 40 de ani, ei beneficiază de un bonus de vârstă pentru încurajarea tinerilor, pentru orientarea tinerilor către domeniul producţiei agricole şi atunci cofinanţarea va fi de 80%, nu de 65%. Hotărârea de guvern adoptată astăzi poate fi implementată într-un buget de 500 de milioane de lei, derulaţi prin Autoritatea Fondului pentru Mediu din subordinea Ministerului Mediului”, a menţionat acesta.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, tot miercuri, că fondurile pentru acest program sunt disponibile și vor fi utilizate pentru susținerea producătorilor agricoli care doresc să achiziționeze tractoare și alte utilaje agricole.
„După cum ştiţi, am alocat recent, să cumpărăm în numele statului prima pădure din ultimii 30 de ani, cele 4.000 de hectare din judeţul Neamţ. Azi, suplimentăm bugetul Ministerului Mediului cu 250 de milioane, pentru proiectele prevăzute în PNRR”, a afirmat Marcel Ciolacu.
De asemenea, s-a menționat că nu va mai fi necesară încheierea de contracte de finanțare, ci va fi suficientă aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu.
„De acum înainte, e suficientă doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a transmis Marcel Ciolacu.
Tot în cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu 250 de milioane de lei. Această sumă va fi alocată pentru proiectele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), consolidând astfel investițiile de mediu în România.