România va primi 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE) pentru refacerea infrastructurii și a gospodăriilor distruse de inundații, a anunțat, vineri, președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
România va primi 1,5 miliarde de euro de la UE pentru a se reface după inundații
Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, că România va primi 1,5 miliarde de euro din fondul de coeziune al UE pentru refacerea infrastructurii și a gospodăriilor distruse de inundații.
Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, s-a întâlnit, joi, cu prim-miniștrii din Polonia, Cehia, Austria și Slovacia pentru a discuta despre alocarea a 10 miliarde de euro pentru statele central-europene afectate de inundații. Rezoluția care a permis accesarea acestor fonduri europene a fost inițiată și susținută de europarlamentarii liberali.
Preşedintele PNL a subliniat şi faptul că premierul Marcel Ciolacu nu a participat la întâlnirea de joi. Ciucă spune că şeful Guvernului trebuie să explice lipsa sa de la respectivele discuţii.
„România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la această întâlnire crucială, într-un moment în care românii afectați au nevoie urgentă de sprijin. Premierul Ciolacu are de dat o explicație acestor oameni.
Rezoluția care a permis accesarea acestor fonduri a fost inițiată și susținută de europarlamentarii PNL. Trebuie să rămânem uniți și să acționăm rapid pentru ca viața oamenilor din zonele afectate să revină cât mai repede la normalitate”, a anunțat el, vineri, prin intermediul rețelelor sociale.
Și alte state afectate de inundații vor primi sprijin financiar din partea UE
Anunțul său a fost făcut la o zi distanță după ce preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunţat un ajutor de 10 miliarde de euro din fondul de coeziune al Uniunii Europene (UE) pentru statele membre din Europa Centrală afectate de inundaţii.
Blocul comunitar are două surse potenţiale de ajutor, ci anume: fondul de coeziune şi fondul de solidaritate, pe care le poate folosi pentru a contribui la finanţarea reparaţiilor şi reconstrucţiei, a reamintit ea.
„La prima vedere, este posibil să se aloce 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă. Pentru mine a fost sfâşietor să văd distrugerea şi devastarea cauzate de inundaţii.
Dar trebuie să spun, de asemenea, că este încurajator să văd solidaritatea enormă dintre oamenii din ţările dumneavoastră”, a declarat ea, după o reuniune cu şefii de guvern din Austria, Cehia, Polonia şi Slovacia.
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România peste zece zile
Viitura de pe Dunăre se va apropia de România în jurul datei de 28/29 septembrie. Va avea un debit maxim între 9200 și 9500 metri cubi pe secundă. În prezent, debitul Dunării este în creștere. Se estimează că va ajunge la 8500 metri cubi pe secundă pe 25 septembrie, aproape dublu față de valoarea actuală.
În zona Baziaș, debitul va continua să crească și va atinge valoarea maximă între 28 septembrie – 29 septembrie, ajungând la 9200-9500 metri cubi pe secundă. Lucrările de apărare împotriva inundațiilor vor asigura că viitura va trece în siguranță și se va răspândi pe parcursul a până la 7 zile după ce va ajunge în zona Baziaș.