Pensii 2024. S-a aprobat bugetul pentru noul an, în urma dezbaterilor din Comisiile Parlamentare. Ce se va întâmpla cu pensionarii din România de la 1 ianuarie 2024?
Pensii 2024. S-a aprobat bugetul pentru noul an
Pensii 2024. Bugetul pentru anul 2024 a fost aprobat în urma dezbaterilor desfășurate în Comisiile Parlamentare. Cu puțin timp în urmă, s-a înregistrat votul privind bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. A fost validat cu 19 voturi PRO și șapte voturi CONTRA.
„Avem o creștere de la 66 de miliarde la peste 75 de miliarde, ceea ce înseamnă că, în 2024, românii își vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”, a declarat, luni, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu.
În ceea ce privește suma alocată pensiilor speciale în cadrul bugetului, ministrul Muncii și Protecției Sociale a reamintit că „pensiile de serviciu plătite prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice pentru cele șase categorii reprezintă doar 0,01% din Produsul Intern Brut”, echivalentul a 1,78 miliarde de lei.
Vechime la pensie 2024
Legea 360/2023 păstrează mecanismul prin care cei care doresc să acopere perioade în care nu au cotizat la pensii vor avea în continuare această opțiune. În esență, noul mecanism va respecta aceleași reguli ca și cel actual. Deși unele prevederi ale noii legi a pensiilor intră în vigoare din ianuarie 2024, majoritatea acestora se aplică începând cu septembrie 2024.
În ceea ce privește mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie, începând cu 1 septembrie 2024, legea abrogă Ordonanța de Urgență a Guvernului 163/2020, care reglementa mecanismul actual. Astfel, cei care nu au ieșit încă la pensie vor putea încheia un contract de asigurare socială pentru perioade de cel mult șase ani anterioare lunii încheierii contractului, în care nu au avut stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat acestuia.
Contractul poate fi încheiat pentru perioade cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Perioada acoperită de contract va fi considerată stagiu de cotizare și va fi luată în calcul la determinarea pensiei pentru limita de vârstă. Cei interesați să plătească retroactiv la pensii vor avea posibilitatea de a încheia mai multe contracte de asigurare socială, cu condiția ca perioadele de asigurare cuprinse în acestea, cumulate, să nu depășească șase ani.