Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat că bugetul pentru pensii în 2024 va crește cu peste 50 de miliarde de lei față de 2020. El a asigurat că fondurile necesare pentru plata pensiilor sunt disponibile atât în bugetul de stat, cât și în vistierie.

Marcel Boloș a subliniat că, conform proiecțiilor Ministerului Finanțelor, ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB va rămâne constantă. Vor fi tendințe de scădere în perioada 2030-2031.

Reforma vizează eliminarea inechităților din sistemul public de pensii

Ministrul a subliniat importanța reformei sistemului de pensii românesc. El a menționat că aceasta a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență din 2021.

Reforma vizează eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și asigurarea sustenabilității financiare. Marcel Boloș a declarat că, din perspectiva obiectivelor stabilite, legea a avut succes și România dispune de un sistem de pensii sustenabil.

”Este o perioadă istorică pentru ceea ce înseamnă reforma sistemului de pensii românesc, pentru ceea ce înseamnă înlăturarea inechităţilor şi dacă este să dăm Cezarului ce este al Cezarului, trebuie să ne reamintim că această reformă a fost inclusă în anul 2021 în Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă şi au fost fixate câteva obiective.

Dintre cele mai importante sunt înlăturarea inechităţilor în sistemul public de pensii, asigurarea sustenabilităţii acestei categorii de cheltuieli şi în proiecţiile pe care le-am realizat la nivelul Ministerului Finanţelor ponderea acestor categorii de cheltuieli cu pensiile în PIB rămâne constantă cu tendinţe de scădere în perioada 2030-2031, deci din acest punct de vedere putem spune că legea în ansamblul său şi-a atins obiectivul, acela de a avea România un sistem de pensii sustenabil”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor.

bani, sume
Bani pentru pensii/SURSA FOTO: BNR

Marcel Boloș susține că bugetul alocat pensiilor va crește

Marcel Boloș a prezentat datele referitoare la evoluția cheltuielilor pentru sistemul public de pensii în România. El a indicat că bugetul alocat pensiilor, care în 2020 era de 81,4 miliarde lei, va crește la aproximativ 136,3 miliarde lei în acest an, conform estimărilor. Aceasta reprezintă o creștere de peste 50%.

Marcel Boloș a explicat că aproximativ 100.000 de pensionari vor trece de la indemnizația socială la sistemul public de pensii. Acest lucru va îmbunătăți standardul de viață al românilor.

Ministrul a subliniat că efortul bugetar lunar estimat este de 2,5 miliarde lei. Acest lucru reprezintă un impact cumulat de 10 miliarde lei până la sfârșitul anului.

Veşti excelente pentru 100.000 de români. Vor trece de la indemnizaţie socială la pensie

Banii sunt prevăzuți în buget și vor fi disponibili pentru plata pensiilor. Ei sunt asigurați atât din Bugetul de stat, cât și din vistierie, garantând astfel că plățile vor fi efectuate la timp.

”Aproximativ 100.000 de pensionari nu vor mai avea indemnizaţie socială, ci vor trece în sistemul public de pensii, este un mare lucru pentru standardul de viaţă al românilor. Noi am evaluat un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde lei, un impact cumulat până la sfârşitul anului de 10 miliarde lei.

Aceşti bani sunt cuprinşi în buget, îi avem, deci plata drepturilor privind pensiile va avea loc pentru că aceşti bani există, atât în Bugetul de stat cât şi în vistieria noastră, deci cu alte cuvinte banii urmează a fi viraţi la timp”, a adaugat Marcel Boloş.