DEZBATEREA S-A INCHEIAT

Problema atragerii fondurilor europene revine periodic in discursul public, dar nu pentru a marca progrese ci pentru a reconfirma incompetenţa României de a pune mâna pe banii de care acum avem nevoie mai mare decât oricând.

La aproape patru ani de la aderare, banii Uniunii au fost şi rămân un obiectiv ratat, însă problema e că această incapacitate ne costă.

„Dacă România ar utiliza cele 30 de miliarde de euro de la UE ar trece mai uşor peste criză”, a spus, zilele trecute, preşedintele Traian Băsescu, în timp ce premierul Emil Boc s-a arătat si el nemulţumit „profund” de situaţie, acuzând ritmul slab în care sunt absorbiţi banii europeni.

Până la data de 9 iulie au fost depuse 18.177 proiecte pentru fonduri UE, în valoare cumulată de 38,9 miliarde euro, dintre care au fost aprobate 4.421 proiecte de 9,4 miliarde euro. Din totalul acestora, contracte şi decizii de finanţare au fost semnate pentru 3.146 proiecte de 6,06 miliarde euro, dar totalul plăţilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.

Nu ştim să facem proiecte, există o problemă de incompetenţă şi/sau dezinteres la nivelul instituţiilor abilitate cu atragerea fondurilor UE sau de vină pentru această situaţie este birocraţia, respectiv documentaţia pentru accesarea acestor fonduri este prea stufoasă?

Capital.ro vă invită la o dezbatere pe tema miliardelor de euro care stau în conturile Uniunii Europene in loc sa fie puse se lucreze în economia românească aflată în derivă.

Va fi invitat să răspundă întrebărilor tale Radu Onofrei, preşedinte executiv al Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene.

Întâlnirea va avea loc joi, 15 iulie, cu incepere de la ora 12.00. Puteţi folosiţi încă de pe acum sistemul de comentarii de pe capital.ro pentru a ne trimite întrebările, iar acestea vor fi publicate atunci când dezbaterea va lua startul.

Discuţia va fi moderată şi nu vor fi publicate comentariile care conţin un limbaj vulgar sau care nu au legătură cu tema abordată.

Întrebări puse de cititorii capital.ro

1. Sa fie oare atat de incompetenti romanii astfel incat sa nu fie in stare sa obtina fonduri europene? Sau poate nu exista interes in UE in a oferi oportunitati reale accesarii acestor fonduri? Din punctul meu de vedere, acesti bani nu sunt gratis, ei venind din fondul cu care Romania cotizeaza anual la fondul comunitatii europene dar din care cu greu folosim din ei, nici macar banii pe care romanii ii dau, ce sa mai vorbim despre altii?! Este un proces laborios, plin de carari numai de cei alesi stiute, unde nu ti se spune clar ce ai nevoie, limbajul tehnic este inca un impediment in aflarea corecta a informatiei! Lasand la o parte orice tenta conspirationista, atunci as fi curios sa stiu de ce statul roman nu se implica direct in accesarea acestor fonduri prin punerea la dispozitia oamenilor de afaceri a consultantei ( gratuite , eventual ) in vederea sansei de reusita a proiectelor?

Răspuns: Stimate Domn, exista programe de asistenta tehnica prin care beneficiari privati si publici pot beneficia de consultanta si asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor in vederea finantari din fonduri europene. Inclusiv pentru IMM-uri exista o schema de finantare a serviciilor de consultanta in cadrul POS CCE Axa 1 care se va deschide in septembrie – octombrie 2010.

2. Detin 4000 mp teren construibil in zona rurala de deal in nistoresti breaza ,doresc sa construiesc o pensiune turistic. Ce pot sa fac, daca nu am banii necesari pentru a accesa fonduri europene nerambursabile? Nu exista nici o solutie?

Raspuns: In Breaza nu puteti accesa fonduri pentru pensiune prin FEADR pt ca sunteti in oras (chair daca acea zona e considerata spatiu rural). Fara capital propriu de minim 10-20% din valoarea investitiei insa consider ca nu aveti nicio sansa sa realizati o astfel de investitie.

3. Buna ziua. asa dori sa va intreb daca as putea obtine fonduri europene pentru un uscator de fructe. mentionez ca detin o livada de pruni. o alta intrebare: ce posibilitati de desfacere imi recomandati?

Raspuns: Se poate finanta achizitia unui uscator de fructe pe FEADR, in functie de dimensiune investitiei si anumite carateristici ale aplicantului/beneficiarului se poate merge pe M123, M121 sau M112.

4. Considerati ca exista suficienta transparenta atunci cand vine vorba de finantare europeana?

Raspuns: Cu siguranta nu putem vorbi de transparenta in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene. Se fac eforturi de catre patronate si asociatii profesionale in acest sens. Guvernul are o mare responsabilitate in acest sens, nu doar fata de beneficiari ci si fata de Comisia Europeana.

5. Exista anumite domenii pe care UE prefera sa le finanteze?

Raspuns: Exista programe de finantare aproape pentru orice domeniu de activitate, doar ca sunt conditii diferite. Astfel, anumite domenii se finantaeaza doar in mediul rural, altele doar pentru micro-intreprinderi, unele prioritar pentru start-up-uri, altele doar pentru firme cu minim 1-2 ani de activitate. Revin cu recomandarea de a va orienta catre un domeniu unde aveti expertiza/pregatire/competente si unde puteti avea un anumit avantaj competitiv.


Premiu: La finalul dezbaterii, invitatul special va alege cea mai pertinenta intrebare, care va fi rasplatita cu un pachet de 4 carti din colectia „Capital te invita la o lectura de top”. Castigatorul va fi contactat pe adresa de e-mail pentru revedincarea premiului.

Cea mai buna interventie in opinia invitatului special Radu Onofrei este cea a cititorului cu id-ul „Andi” si va premiata cu un pachet de 4 carti din colectia „Capital te invita la o lectura de top”. Acesta va fi contactat pe adresa de e-mail pentru a fi informat cum poate intra in posesia premiului.