Alexandru Hanc si Mihai Bancila, doi vechi prieteni de liceu, acum studenti la Arte Plastice, s-au hotarat in toamna anului trecut sa infiinteze o firma profilata pe producere si comercializare de obiecte decorative. Aceasta mica afacere era menita sa le ofere un suport pentru scoaterea pe piata a creatiilor proprii si sa le asigure cel putin un venit minim necesar subzistentei.
Cu cele trei milioane de lei de care dispuneau in acel moment, au cumparat materiale si au produs obiecte de arta pe care le-au expus la targurile de cadouri de Craciun. De atunci, lucrurile au inceput sa se puna in miscare, castigurile fiind reinvestite in confectionarea mai multor obiecte.
Aproape in fiecare luna a fost abordat un nou magazin de desfacere. Art Interior Design are in acest moment puncte de comercializare in zece magazine de decoratiuni interioare din Bucuresti si este de asteptat ca numarul lor sa de tripleze anul viitor.
Sculpturile, tablourile (pictura si grafica), felicitarile, diferitele obiecte din sticla si ceramica sunt realizate in proportie de 80% de cei doi asociati, restul reprezentand ajutorul catorva colaboratori, colegi de-ai lor de facultate. „Eu sunt specializat in pictura si Mihai in sticlarie, dar amandoi stim sa lucram si in alt fel de materiale. Totusi, pentru modelare in lut ne adresam colaboratorilor”, povesteste Alexandru.
Pentru targurile de Craciun de anul acesta, mica firma a produs peste 1.000 de felicitari si obiecte din sticla si ceramica. „Produsele noastre se incadreaza acum intr-un stil relativ clasic. Nu se poate spune ca sunt iesite din comun. Am preferat aceasta strategie pentru a castiga clientela, fiindca nu ne putem permite inca sa socam cumparatorii cu lucruri cu care nu sunt obisnuiti. O data ce vom avea o pozitie solida pe piata, intentionam sa lansam o gama de produse cu totul originale, asa cum nu mai exista in tara noastra”, adauga Alexandru.
Atelierul de lucru al tinerilor a fost amenajat prin eforturi proprii intr-un demisol din strada Luigi Cazzavillan. Acolo se nasc ideile si, ulterior, produsele. Firma ofera totodata amenajari interioare la comanda si, mai nou, prin colaborare cu firma Art&Home, amenajari de mobilier.
Art Interior Design a avut diverse oferte de colaborare in strainatate, dar cei doi asociati sunt interesati in primul rand de piata interna care, cred ei, are un potential imens ce trebuie valorificat. Alexandru, Mihai si colaboratorii lor se confrunta in principal cu problema inexistentei unei autoritati care sa ateste produsele concepute si comercializate de firma. „S-a intamplat de multe ori ca obiecte cu forme, combinatii de materiale si culori inventate de noi sa fie preluate de alti producatori”, marturiseste Mihai Bancila.    

Exemple de produse Si preTuri ale firmei*
Produs    material    pret (mii lei)
Lucrare sticla decorativa    sticla    6.200    
Vaza    sticla    120
Vaza    sticla+metal    150
Vaza snaider    sticla+metal    130
Sfesnic snaider    sticla+metal    140
Cupa inghetata    sticla pictata    166
Felicitari pictate manual, unicat    –    40
* fiecare model exista si in varianta pictata sau cu metal, matizate sau nematizate. Culorile pot fi diverse, in functie de preferinta clientului. Preturile se modifica in functie de optiuni cu 10.000-30.000 de lei