Statistică: Banii nu pot cumpăra fericirea

Cuplurile căsătorite care au bani mai mulți au și probleme pe măsură, arată un studiu efectuat de studenții de la Universitatea Brigham din Marea Britanie, disponibil pe site-ul universității.

Au fost intevievate 1.734 de cupluri căsătorite de pe intreg teritoriul țării, iar fiecare dintre ele a completat un formular de evaluare a relației, în care li s-a cerut la un moment dat să spună cât de mult prețuiesc "să aibă bani și bunuri materiale".
Statistica a arătat că acele cupluri care au spus că nu este important pentru ei sa aibă bani sau multe lucruri au obtinut scoruri cu 10-15% mai bune la capitolul de stabilitate a relației decât cele care au mărturisit că le pasă de aspectul financiar mai mult.
"Efectul negativ al dragostei de bani asupra cuplurilor este acelaşi şi la cei cu venituri mari, şi la cei cu venituri mici", spune profesorul de viaţă de familie Jason Carroll de la Universitatea americană Bringham Young.
Acele cupluri în care măcar unul dintre soţi este materialist merg mult mai rău decât acele cupluri în care nici unul dintre soţi nu este materialist. "Ceea ce am crezut noi atunci când am pornit studiul, respectiv că cele mai proaste relaţii le au cuplurile formate dintre un econom şi un cheltuitor, s-a dovedit fals", spune profesorul Carroll.
Studiul nu a putut dovedi clar însă măsura in care materialismul dăunează unei relaţii. Profesorul Carroll are câteva bănuieli: "Materialismul îi face pe soţi să ia decizii financiare proaste, cheltuind mai mult decât îşi permit, îndatorându-se sau stresându-se unul pe celălalt din cauza banilor. Sau poate că soţii materialişti pur şi simplu nu acordă atâta atenţie relaţiei ca cei care nu sunt materialişti, muncind prea mult sau fiind tot timpul în goana de a face mai mulți bani".
Sursa foto: fireminds.com