Fermierii români au la dispoziție doar încă o zi pentru a depune cereri în vederea obținerii despăgubirilor pentru pagubele cauzate de secetă. Autoritățile estimează că seceta a afectat o suprafață agricolă de peste două milioane de hectare, ceea ce subliniază gravitatea situației.
Termenul expiră luni noapte. Fermierii afectați de secetă care vor banii de la stat, trebuie să se grăbească
Ministerul Agriculturii a decis să extindă termenul limită pentru depunerea cererilor până luni la ora 24:00, oferind astfel fermierilor un timp suplimentar pentru a finaliza procedurile necesare. Anul acesta, lipsa precipitațiilor a avut un impact devastator asupra culturilor înființate în primăvară, inclusiv porumbul și floarea-soarelui. Pierderile medii estimate pentru aceste culturi sunt de peste 200 de euro pe hectar. Situația este și mai critică pentru culturile de grâu, orz și rapiță, care au fost plantate toamna trecută. În aceste cazuri, peste 300.000 de hectare au fost afectate, iar pierderile medii se ridică la peste 450 de euro pe hectar.
Pentru a răspunde acestei crize, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a informat recent comisarul european pentru agricultură despre gravitatea situației și a solicitat oficial Comisiei Europene să aprobe de urgență compensații pentru fermierii români.
Ajutorul nu este o supracompensare
În ultimele 10 zile, România a solicitat ca bugetul total de 75 de milioane de euro, destinat compensării pagubelor pentru culturile de toamnă, să fie gestionat printr-un singur act juridic european. Acest act ar trebui să includă atât fonduri din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare pentru a acoperi pierderile.
Ministerul Agriculturii din România subliniază că, conform datelor din procesele de constatare a pagubelor, oferirea unei compensații de maximum 200 de euro pe hectar, echivalentă cu 43% din valoarea medie a pierderilor, nu reprezintă o supracompensare.
Ministerul consideră că această sumă nu va duce la distorsionarea pieței și nu va afecta negativ fermierii. Aceste informații au fost incluse într-un document trimis comisarului european, evidențiind că sprijinul solicitat este justificat și necesar pentru a ajuta fermierii români să facă față pagubelor suferite din cauza secetei severe.
Se dă un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru fermieri
Ministerul Agriculturii a anunțat că va oferi un ajutor de 200 de euro pe hectar în luna octombrie pentru aceste terenuri afectate de secetă, însă încă se caută sursele financiare necesare.
În plus, alte două milioane de hectare au fost devastate de secetă recentă. Lipsa apei a transformat solul în multe regiuni într-un teren extrem de uscat și compact, asemănător cu piatra, dificil de străpuns chiar și cu excavatoare. În aceste condiții, porumbul a fost afectat grav.