Fonduri europene pentru fermierii români. Ce promite Florin Barbu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, urmărește modificarea regulamentului european, astfel încât să le permită fermierilor români să cumpere animale de fermieri cu fonduri europene, cu o rată de sprijin de 70% din partea Uniunii Europene (UE), 30% fiind aportul fermierului român.

Planul său este de a relansa zootehnia românească, mai ales sectorul suin, unul dintre cele mai deficitare sectoarele din România. Oficialul român a început deja investițiile în fermele de reproducție și îngrășare pentru porc și pasăre.

ajutor fermieri
SURSA FOTO: Dreamstime

„Ministerul Agriculturii, de când am preluat mandatul, am reușit să deblocăm partea de reproducție porc și pasăre. În momentul de față, noi am avut scoase la licitație aproape 56.000 de locuri de cazare în sectorul suin din România. Suntem în implementare cu aceste proiecte, suntem aproape de 60%.

Săptămâna trecută am alocat, din fondul de rezervă al Guvernului, 300 de milioane de lei pentru a continua investițiile, pentru că ne dorim să finalizăm și partea de reproducție până la sfârșitul anului. Pe partea de reproducție pasăre, acele ferme au fost finalizate și sunt plătite în proporție de peste 95%.

Am fost în Consiliul AgriFish și am solicitat o modificare de regulament prin care fermierii să poată achiziționa, prin fonduri europene, matcă; vorbim de juninci, scroafe și mieluțe. Să achiziționeze cu 70% de la Uniunea Europeană, 30% contribuție proprie.

Vom continua, pentru că pariul meu cu Ministerul Agriculturii este salvarea sectorului de porc din România. Sunt convins că în 4 ani de zile, România va produce cei 4 milioane de porci de care are nevoie pentru autosuficiență”, a mai subliniat șeful MADR”, a precizat el în cadrul emisiunii TV „Agricultura la Raport” de pe AGRO TV.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Florin Barbu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu)

Guvernul României vrea să evite importul de carne de porc

În România, se nasc circa 4 milioane de purcei, dar țara ar avea nevoie de 9 milioane de exemplare pentru a evita importul de carne de porc.

Executivul vrea să investească bani în fermele de porci și în furajele pentru animalele de fermă. De aceea, în curând, va fi lansat un program național prin care va fi subvenționată creșterea a 90.000 de scroafe pentru reproducție.

Guvernul României va contribui cu 70%, iar fermierii români vor contribui cu 30%. Sumele necesare ajung undeva pe la un miliard de euro pentru următorii patru ani. 130 de milioane de euro vor fi alocați într-un singur an.

„Venim în sprijinul fermierilor pentru că un purcel din import este 125 euro produs în România este 60 euro, practic mare, practic la un răspuns la un import de 4 milioane de purcei din străinătate, practic, din România pleacă 250.000.000 euro, care ar fi trebuit să rămână în conturile fermierilor, să se capitalizeze, să dezvolte acest sector.

Împreună am vorbit cu domnul prim-ministru și a fost de acord ca începând de septembrie să lansăm un nou program de 90.000 de locuri de scroafe în reproducție în România, dar integrat și cu creștere. Practic, prin aceste proiecte vom asigura necesarul de 8,7 milioane de porci în România în următorii patru ani. Mai mult de atât, este un sprijin care pe de o parte vine de la bugetul de stat, 70% -30% vor pune fermierii acești bani. Sumele necesare ajung undeva pe la un miliard de euro, pentru următorii patru ani, din care 130 milioane de euro vor fi alocați într-un singur an.

În total va fi un program de aproape 900 de milioane de euro pe următorii patru ani. Sprijinul de la bugetul de stat este undeva la 130 de milioane de euro anual. Nu cred că este o sumă foarte mare pentru a avea sigur un grad de autosuficiență, astfel încât să nu mai importăm carne de porc și mai mult de atât, grânele care plecau la export rămân în România. Pentru că purceii și porcii care vor fi crescuți în România, 9 milioane de porci vor consuma cerealele care vor fi transformate, bineînțeles, economic, în bani pentru fermieri”, a spus, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul unei declarații de presă.