Avertisment pentru românii cu bani pe card. Sunt obligați să scoată banii cash: E cea mai mică rată

bancomat

SURSA FOTO: Dreamstime

Peste o treime dintre români folosesc bani gheață. Şapte milioane dintre ei nu au card bancar. În România anului 2024, există doar o mie de bancomate în peste 13.000 de sate.

Peste o treime dintre români folosesc bani gheață

Peste o treime dintre români folosesc bani gheață. Şapte milioane dintre cetățenii români nu au card bancar, mai ales cei din mediul rural, unde nu toate magazinele alimentare au POS şi unde există doar o mie de bancomate (în cele peste 13.000 de sate).

Totuși, nici în mediul urban nu este mai bine. În urmă cu circa zece ani, la nivel naţional, erau 58 de bancomate la suta de mii de locuitori, acum sunt doar 53 de bancomate la suta de mii de locuitori.

„Vine poştaşul. Puţini au card. Majoritatea care sunt la pensie sunt cu poștașul. Au maşini, se duc la Buftea, la Crevedia, la Periş şi scot banii, că au maşini, dar eu n-am maşină.

Dacă n-am maşină, n-am nimica, cu ce să mă duc?”, a spus un pensionar care locuiește în satul Niculești, județul Ilfov, la doar 30 de kilometri de București.

Nici tinerii nu se grăbesc să îşi deschidă un cont bancar. 25% dintre salariaţii români își primesc salariu în bani gheață.

34% dintre românii care n-au cont bancar nu au încredere în bănci, 33% dintre ei sunt nemulţumiţi de comisioanele mari, iar 10% dintre ei nu au bancomate în apropierea casei, de aceea folosesc doar numerar.

„N-am card. Pentru ce? Eu lucrez în construcţii şi îmi iau banii în mână, adică cash”, a spus un angajat român.

„Banii cash te fac să te simți, probabil, mai confortabil, în siguranță. De aici și rata scăzută de depozite bancare din România. E cea mai mică rată de bancarizare din Europa. Practic, avem cele mai puţine conturi raportate la numărul de locuitori.

De la cumpărăturile de la țărani, din piață, la vulcanizarea auto și serviciile de tuns și coafor, la toate acestea se plătește de cele mai multe ori cu cash, iar mulți din acești bani nu sunt impozitați. Aşa poate creşte evaziunea fiscală, iar statul are de pierdut”, a explicat consultantul financiar Adrian Negrescu pentru Antena 3 CNN.

Adrian Negrescu (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Mare grijă la banii cash

Atenție! Escrocii inventează zilnic metode noi de a fura bani. Recent, au inventat metoda „bancnotei de 500 de lei” pentru a fura bani cash.

Escrocul solicită schimbarea unei bancnote de 500 de lei în bancnote de valori mai mici. După ce victima îi oferă banii, el își schimbă cererea și solicită un alt tip de bancnote.

În acest moment, escrocul fură subtil o parte din bani și solicită înapoi bancnota de 500 de lei, pretinzând că nu mai vrea să efectueze schimbul. Adesea, bancnota de 500 de lei este falsă. Vezi aici mai multe detalii.