Bani gratis de la stat pentru investitii in turism

obisnuite: sa fie in categoria IMM, sa nu aiba probleme financiare si sa contribuie cu minimum 50%, in numerar, la valoarea totala a proiectului. La o privire mai atenta pe grila de evaluare publicata pe site-ul Ministerului Integrarii Europene se observa alte aspecte care limiteaza sansele solicitantilor. "Noii investitori sunt descurajati prin grila de punctaj. Astfel, o unitate turistica cu o durata de sub cinci ani de activitate primeste numai doua puncte fata de cele cinci puncte pe care le

obisnuite: sa fie in categoria IMM, sa nu aiba probleme financiare si sa contribuie cu minimum 50%, in numerar, la valoarea totala a proiectului. La o privire mai atenta pe grila de evaluare publicata pe site-ul Ministerului Integrarii Europene se observa alte aspecte care limiteaza sansele solicitantilor. „Noii investitori sunt descurajati prin grila de punctaj. Astfel, o unitate turistica cu o durata de sub cinci ani de activitate primeste numai doua puncte fata de cele cinci puncte pe care le primeste o unitate turistica cu o existenta de peste zece ani”, explica Christian Fotache, consultant finantari. In schimb, o unitate turistica noua poate castiga puncte prin angajarea de personal calificat si prin angajarea unui manager cu o experienta de peste zece ani, obtinand astfel trei puncte. Vesnicele controverse privind acordarea punctajului nu vor lipsi nici in cazul acestui program. Asta, pentru ca multe aspecte nu pot fi verificate „la sange”. „Un plan general coerent al proiectului, corelarea cu obiectivele programului si cu necesitatile si prioritatile zonei de aplicare ii vor aduce aplicantului 14 puncte, dar pentru aceste aspecte nu este stabilita o grila de punctaj verificabila obiectiv”, spune Christian Fotache. Este incurajat, de asemenea, prin punctaj turismul de nivel mai inalt, peste doua stele, si crearea de cat mai multe noi locuri de munca. Tot din grila de punctaj se deduce ca structurile de capacitate mare vor avea castig de cauza: „Consideram ca este practic imposibila crearea unui numar de zece noi locuri de munca intr-o unitate turistica cu mai putin de 25 de camere”, mai spune Fotache.
Achizitia de vehicule este exclusa
Programul a fost anuntat inca din luna august, o perioada propice constructiilor si investitiilor. Multi intreprinzatori au tot asteptat publicarea documentatiei, insa abia acum, dupa inceperea campaniei electorale, Ministerul Integrarii Europene a publicat pe site-ul institutiei, www.mie.ro – sectiunea „Dezvoltare regionala”, procedurile si formularele necesare. Acestea se mai pot obtine si de la cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR), care se vor ocupa in mod direct de aspectele administrative si centralizarea cererilor de finantare. Cu toate acestea, evaluarea proiectelor nu va fi realizata la nivelul ADR, ci la Bucuresti. Din echipa de evaluare vor face parte reprezentantii MIE, ai Ministerului Transporturilor si ai „mediului de afaceri”. Documentele necesare formeaza o lista destul de lunga, incluzand certificate de urbanism si adeverinte de la administratiile fiscale si oficiile teritoriale ale Registrului Comertului. Asadar, cu toate ca data limita de depunere a proiectelor este 18 ianuarie, cei interesati trebuie sa se grabeasca sa-si puna la punct actele respective. Este important de retinut faptul ca, pana in data de 20 decembrie, ADR-urile vor oferi consultari solicitantilor. Cu privire la activitatile finantate, intreprinzatorii trebuie sa se fereasca de chichite. Aceasta pentru ca, in cadrul procesului de evaluare, se vor mai „taia” din buget cheltuielile considerate neeligibile, iar, daca, dupa acesta operatiune, bugetul scade sub un miliard de lei, proiectul va fi respins. „Sunt excluse mijloacele de transport de orice fel, cheltuielile legate de achizitia de terenuri sau cladiri, achizitiile de motociclete de motocros, snow mobile, hidrobiciclete, biciclete, mijloace sau echipamente pentru practicarea sporturilor extreme”, atrage atentia Fotache. Aceste tipuri de costuri restrictioneaza mult activitatile intreprinzatorilor. De asemenea, este interzisa construirea de structuri de agrement ca: baruri, discoteci, parcuri de distractii, cazinouri sau alte structuri de acelasi fel. Partea buna a acestui program este ca el exista. „Este prima initiativa coerenta de sprijinire a turismului din statiunile consacrate, dar mai ales prin renovare si modernizare, decat prin dezvoltare propriu-zisa”, apreciaza Christian Fotache. Suma alocata este de aproximativ zece milioane de euro, putand ajunge la 100.000 de euro pe proiect.

puncte bune si puncte slabe ale programului
Puncte bune:
· Sumele variaza intre un miliard de lei si patru miliarde de lei, ceea ce reprezinta valori destul de ridicate
· Suma totala este cea mai importanta finantare pentru turism de la bugetul de stat din ultimii paisprezece ani
· Sunt eligibile in cadrul acestui subprogram si cheltuielile aferente construirii de baze de agrement. Nu este foarte clar in ce pot consta aceste baze, dar este detaliat in ce nu pot consta.

Puncte slabe:
· restrictii: o unitate turistica noua, cu personal tanar, fara multi angajati, sau o unitate de dimensiuni medii si sub medii nu poate atinge cu usurinta performantele prevazute de program. Aceasta deoarece crearea a peste zece noi locuri de munca, a clasificarii de peste doua stele si a experientei personalului managerial nu sunt caracteristicile unor initiative noi.
· Sunt excluse achizitiile de terenuri, cladiri sau vehicule de orice fel.