Este vorba despre banii primiți prin cardul de energie. Acest ajutor este folosit de români pentru a-și putea achita facturile, cele mai multe dintre acestea restante. Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei.
Amintim că ajutorul destinat plății facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.
Banii așteptați de români vor intra în curând pe cardurile de energie
Ultima tranșă de bani va intra luna viitoare, potrivit informațiilor oferite de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
„Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a spus Marcel Boloș.
Ajutorul poate fi utilizat pentru plata acestor servicii sau produse. Este vorba despre electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Până în momentul de față, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri.
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe.
Prima tranşă de bani, de 700 de lei, s-a acordat începând cu luna februarie 2023, iar cea de-a doua se acordă începând cu luna septembrie 2023.
Din păcate, cardul de energie care se distribuie persoanelor vulnerabile pentru plata facturilor va dispărea. Astfel, tranșa din septembrie va fi și ultima pe care beneficiarii o vor primi.
România are parte de veşti bune în domeniul energiei
În altă ordine de idei, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a venit cu detalii noi despre investiţiile din domeniul energetic. El a subliniat că România are la dispoziţie 18 miliarde de euro pentru acest domeniu, care este obligatoriu să fie puşi la treabă.
„Din prima zi a mandatului meu am cerut performanță și eficiență în absorbția fondurilor pentru investiții în sectorul energetic. Avem 18 miliarde de euro la dispoziție și trebuie să le punem la treabă”, a scris ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook.