capital si celelalte impozite care au fost anuntate vor intra in vigoare de la 1 aprilie, asa cum a fost anuntat. Singurele modificari care ar putea interveni sunt cele care se refera la valoarea accizelor“, a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Ministrul Finantelor sustine ca nici populatia, nici agentii economici nu ar trebui sa se astepte la noi impozite, singurele modificari ce ar putea interveni fiind la accize. „Este posibil ca valoarea unor accize sa fie putin mai ma
capital si celelalte impozite care au fost anuntate vor intra in vigoare de la 1 aprilie, asa cum a fost anuntat. Singurele modificari care ar putea interveni sunt cele care se refera la valoarea accizelor“, a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Ministrul Finantelor sustine ca nici populatia, nici agentii economici nu ar trebui sa se astepte la noi impozite, singurele modificari ce ar putea interveni fiind la accize. „Este posibil ca valoarea unor accize sa fie putin mai mare decat cea anuntata la inceputul anului. Dar, nici aici nu trebuie sa ne asteptam la diferente foarte mari“, afirma Ionut Popescu.Popescu spune ca singura divergenta ce a intervenit in discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) la acest moment se refera la cresterea cotei la taxa pe valoarea adaugata, care este in prezent de 19%. Ministrul Finantelor declara, insa, ca un argument puternic in favoarea mentinerii actualei cote a TVA vor fi incasarile mai mari la bugetul statului. Astfel, Ionut Popescu a anuntat ca banii incasati de bugetul de stat in perioada 1 ianuarie – 3 martie 2005 au depasit incasarile din aceeasi perioada a anului 2004 cu peste 7.000 de miliarde de lei. „Evolutia veniturilor este ascendenta si demonstreaza ca introducerea cotei unice de impozitare nu afecteaza bugetul statului in masura in care aratau scenariile pesimiste. Analizand gradul ridicat de colectare de pana acum, cred ca minusul de venituri generat de scaderea impozitelor prin introducerea cotei unice nu va fi decat de maximum 15.000 de miliarde si nu de 30.000 de miliarde, cat aratau unele estimari“, crede ministrul Finantelor. In plus, Ionut Popescu spune ca tendinta de crestere se va pastra, pentru ca sunt semne clare ca economia subterana incepe sa iasa la suprafata si ca agentii economici incep sa-si achite datoriile catre stat. „Timpul lucreaza pentru noi. Economia merge bine, banii vin la buget, nu avem de ce sa ne grabim. In conditiile acestea, probabil, actul normativ ce contine toate modificarile referitoare la impozite va fi adoptat saptamana aceasta de Executiv“, conchide ministrul Finantelor.Pe de alta parte, insa, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor, spune ca veniturile mari raportate de actualul guvern provin din plati aferente lui 2004, facute de agentii economici in primele luni ale acestui an. „Argumentul forte al Cabinetului Tariceanu nu este decat un joc de lumini si umbre. Tendinta nu este de crestere, asa cum s-a afirmat“, explica Tanasescu, care pune sub semnul intrebarii rezultatul negocierilor cu FMI.
Nu vom rupe acordul cu FMI
Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, declara ca acordul cu FMI va continua cu certitudine. „Desi nu avem nevoie de bani din partea FMI, avem nevoie de credibilitatea pe care acest organism international ne-o poate oferi“, spune Ionut Popescu. „Acest acord este necesar, de asemenea, si pentru a continua relatia cu Uniunea Europeana in bune conditii“, a mai declarat Ionut Popescu. Raportul de tara al Uniunii Europene se bazeaza pe monitorizarea realizata de organismul financiar international.