Concret, documentul publicat în Monitorul Oficial arată că Bugetul de stat pe anul 2020 se majorează la venituri cu suma de 589,9 milioane de lei, iar la cheltuieli se majorează cu 31,144 miliarde de lei credite de angajament şi cu suma de 25,296 miliarde de lei credite bugetare. Deficitul se majorează cu suma de 24,7 miliarde de lei.
Cel mai important aspect al documentului este majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie. Așadar, punctul de pensie va crește la 1.442 de lei.
Ce mai prevede ordonanța de urgență
Ordonanța de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 prevede diminuarea bugetului asigurărilor sociale de de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 la venituri cu suma de 6,8 miliarde de lei, prin diminuarea veniturilor cu 427 milioane de lei şi a subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu suma de 6,39 miliarde de lei, iar la cheltuieli se diminuează atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare cu suma de 6,82 miliarde de lei.
Rectificare bugetară a fost publicată acum câteva zile pe site-ul MFP
Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a publicat pe pagina sa de internet proiectul de rectificare bugetară. Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 573 de milioane de lei, iar cheltuielile cresc cu 18,13 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu 17,56 miliarde de lei, ajungând în acest an la 8,6% din PIB.
Conform notei de fundamentare, veniturile bugetului de stat pe anul 2020, se diminuează, pe sold, cu 289,4 milioane lei, în timp ce cheltuielile bugetului de stat se majorează, pe sold, cu 24,416 miliarde de lei.
Care sunt ministerele care vor primi cei mai mulţi bani la rectificare?
Conform documentului, instituţiile care primesc bani în plus la cea de-a doua rectificare sunt Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale, unde bugetul se majorează cu 14,046 miliarde de lei, din care: 1,7 miliarde de lei dobânzi, 2 miliarde de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 550 milioane lei reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, 5,061 miliarde de lei asigurarea sumelor necesare refinanţării proiectelor pentru beneficiari şi/sau continuării finanţării proiectelor în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene şi 4,670 miliarde de lei fonduri de la bugetul de stat puse la dispoziţia Eximbank pentru implementarea schemelor de ajutor de stat şi minimis.
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri primeşte la rectificare 4,371 miliarde de lei credite de angajament şi 1,540 miliarde de lei credite bugetare, per sold.
“Se propun sume suplimentare pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID (+4,340 miliarde de lei credite de angajament şi +1,446 miliarde de lei credite bugetare) şi pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria naţională de apărare aflaţi sub autoritatea acestuia (129,1 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-25 milioane lei) şi bunuri şi servicii (-10 milioane lei) ”, conform notei de fundamentare.