Bani în plus la pensie. Decizie istorică pentru 500.000 de români

bani lei ron bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că Executivul a adoptat o hotărâre, privind recunoaşterea reciprocă în România şi în Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi dreptului la pensie între cetăţenii.

S-a semnat acordul dintre SUA și România privind dreptul la pensie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat joi că Guvernul a adoptat o Hotărâre privind recunoașterea reciprocă în România și în Statele Unite ale Americii a perioadelor de muncă și dreptului la pensie între cetățenii celor două țări. El a subliniat că în SUA sunt înregistrate aproape 500.000 de persoane de origine română, cu posibilitatea ca numărul să fie mai mare.

După ședința de Guvern, Mihai Constantin a anunțat că Executivul a luat o decizie referitoare la recunoașterea reciprocă în România și în Statele Unite ale Americii a perioadelor de muncă și dreptului la pensie între cetățenii celor două țări. Hotărârea de guvern detaliază modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securității sociale.

”Odată cu intrarea în vigoare a acordului, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Circa 500 de mii de români muncesc în State Unite

Conform informațiilor obținute pe canale diplomatice, Constantin a afirmat că în SUA sunt înregistrate aproape 500.000 de persoane de origine română, dar a adăugat că este posibil ca numărul să fie mai mare.

Reprezentantul Executivului a mai precizat că în ceea ce privește lucrătorii detașați, s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note prin care statele îşi notifică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare, a anunţat Mihai Constantin.

Sunt diferențe între sistemele de pensii

Potrivit expertului financiar Alexandru Chirilă de la emisiunea TV „iThink” de la Antena 3, există diferențe între sistemul de pensii din SUA și cel din Europa. De exemplu, guvernul american își transferă responsabilitatea pentru pensie către cetățeni prin intermediul unor conturi, unde aceștia decid singuri cum să investească fondurile pentru pensie și sunt responsabili de propriile lor economii de pensie.

Acest aspect este o problemă a Uniunii Europene (UE). El a detaliat procesul său de planificare a pensiei, începând cu un audit al veniturilor, cheltuielilor și posibilităților de economisire.

Este vorba despre utilizarea unui site pentru calculul dobânzii compuse, în care introduce date precum resurse inițiale, alocații lunare, randament așteptat și taxe. Pe baza acestor informații, el își construiește un plan de afaceri pentru a-și stabili direcția financiară în următorii ani.

Aplicând o abordare matematică, el se concentrează pe identificarea opțiunilor de investiții care să îi ofere randamentele dorite. Pentru investitorii începători, cel mai sigur este să se orienteze către benchmark-uri, precum indicele BET în România sau S&P 500 în SUA.