O nouă veste bună pentru pensionari chiar la final de an. Toată lumea aștepta această măsură. Luni, Guvernul a adoptat bugetul asigurărilor sociale, care asigură printre altele creşterea punctului de pensie. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit acestuia noul buget prevede creșterea punctului de pensie cu 10%, începând cu data de 1 ianuarie 2022.  Ministrul anunță că astfel, valoarea punctului de pensie creşte de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei.

Pe lângă majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022, noul buget de stat al asigurărilor sociale mai prevede și faptul că, începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, a mai adăugat ministrul de Finanțe.

Referitor la indemnizația socială încasată de pensionari, în acest caz, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 25%, măsură care va intra de asemenea în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022.

Un ajutor în plus pentru pensionarii din România

Amintim faptul că Guvernul a mai adoptat deja o altă măsură care îi privește pe vârstinicii din România. Este vorba despre ajutorul financiar care se acordă tot din luna ianuarie pensionarilor cu pensie mai mică de 1600 de lei pentru a depăși cu bine acestă iarnă.

Sprijinul financiar adoptat de Executiv ar urma să fie acordat o singură dată, venind ca un ajutor pentru pensionarii cu venituri mici în contextul creșterii facturilor la gaz și la electricitate. În ceea ce privește modul de calcul al noului ajutor primit de vârstinici, cuantumul fiecărui sprijin financiar este calculat astfel încât niciun pensionar să nu primească mai puţin de 2.200 de lei (pensia cumulată cu ajutorul) în luna ianuarie.

De menționat este faptul că, potrivit documentului aprobat lui de către Executiv, în 2022, bugetul asigurărilor sociale estimează cheltuieli de 99,7 miliarde lei (+9,9%), din care 99,56 miliarde lei pentru sistemul public de pensii.

Referitor la fondurile necesare, conform documentului, acestea vin 86,4% din contribuţii de asigurări, 0,1% din venituri nefiscale şi 13,5% din subvenţii de la bugetul de stat, suma aceasta din urmă fiind de 13,47 miliarde lei, în creştere cu 1,3%