Salariaţii care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni din 2023 către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II.
Valoarea este mai mare cu 19% faţă de același trimestru din 2022, arată calculele realizate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Creşterea vine în contextul în care numărul de participanţi ai fondurilor a urcat cu 192.000 de persoane, dar şi pe fondul majorărilor salariale din ultima perioadă de timp.
Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, cele de la februarie 2023, arată că salariul mediu net a fost de 4.270 de lei, în creştere cu 14,8% faţă de aceeaşi lună din 2022. 3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II.
Din 8 milioane de participanţi ai fondurilor de pensii private Pilon II, aproximativ 4 milioane virează activ în fiecare lună 20% din contribuţii, în companii listate.
Administratorii de Pilon II sunt pe scădere
Cele șapte companii care administrează economiile private de bătrânețe ale 8 milioane de salariați români au încheiat anul 2022 cu afaceri totale de 344 milioane de lei, în scădere cu 43% față de anul precedent, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 65% la 87 milioane lei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar din raportările administratorilor.
Astfel, pe fondul unor comisioane mai mici din activitatea de administrare P2 ca urmare a scumpirilor accelerate care s-au reflectat în sens negativ atât în performanță P2 cât și în bilanțurile financiare, companiile au tras linie în 2022 cu afaceri mai mici cu 257 milioane lei față de 2021 și cu un profit în scădere de la 245 milioane lei la 87 milioane lei.
Explicațiile picajului
„Explicațiile sunt multiple”, spune Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației Pensiilor Administrate Privat (APAPR). „În primul rând, avem un puternic efect de baza: 2021 a fost un an record pentru situațiile financiare ale administratorilor, grație performanțelor excepționale ale fondurilor de pensii, obținute pe fondul recuperării piețelor post-pandemie”.
În al doilea rând, contextul inflaționist din 2022 a dus fondurile de pensii în zona de minim a grilei de comisionare din active (0,02% pe luna) – situație care e posibil să persiste, uitându-ne la datele macroeconomice, și pe parcursul lui 2023. „În al treilea rând, OUG174/2022, care a tăiat începând cu luna decembrie comisionul din contribuție”.
Astfel, cei șapte administratori – NN Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii Private, Aegon, Generali, BCR Pensii, BRD Pensii – au avut un an 2022 extrem de dificil în contextul în care pe de o parte acesta a fost primul an în care fondurile de pensii private Pilon II au înregistrat o scădere la nivel de randamente, iar pe de altă parte rezultatele financiare au fost în scădere față de 2021.