Perioada de concediu se calculează în stagiul de cotizare pentru dreptul la pensie.
Există anumite categorii de concedii care sunt luate în calcul pentru stabilirea dreptului la pensie. Printre acestea se numără concediile pentru incapacitatea temporară de muncă din cauza bolilor profesionale sau accidentelor, concediile de odihnă, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, îngrijirea și creșterea copilului.
Concediile pentru incapacitatea temporară de muncă din cauza bolilor profesionale sau accidentelor, concediile de odihnă, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, îngrijirea și creșterea copilului sunt principalele tipuri de concedii incluse în vechimea din muncă.
Concediul de odihnă
Fiecare angajat are dreptul la cel puțin 20 de zile libere, acest drept fiind asigurat prin Codul Muncii. Concediile fără plată nu sunt însă luate în considerare pentru vechimea în muncă.
„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă„, prevede Codul Muncii.
Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă pentru boli profesionale sau accidente se acordă în baza unui document medical. Perioada de suspendare se ia în calcul atunci când se calculează vechimea în muncă, conform Legii numărul 346/2002. Perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în acest concediu se suspendă este considerată vechime în muncă. Perioada acestui concediu e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, chiar dacă e necontributivă.
„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate se acordă salariatelor care urmează să nască, între perioada de sarcină și cea de lăuzie. În total, sunt cel mult 126 de zile libere. Indemnizația acordată în acest caz este de 85%, din media veniturilor înregistrate în ultimele 6 luni. Angajații își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă acesta are vârsta până în 7 ani, după cum prevede OUG nr. 158/2005.
Concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului, în cazul în care acesta suferă de afecțiuni intercurente. Indemnizația lunară este de 85% din baza de calcul, care este determinată de media câștigurilor înregistrate în ultimele 6 luni din cele 12 din care se realizează stagiul de cotizare. Limita este de 12 salarii minime brute pe țară.