Urmează scăderi de salariu în Educație și Sănătate?

Raluca Turcan a explicat că nu va scădea niciun venit în Sănătate și Educație.

„În Memorandum am spus că se stabilește același salariu de bază în plată în funcţie de care toate sporurile intră după aceea în salariul de bază al fiecărui angajat, acele sporuri pe care le primesc toţi angajaţii.

Dacă acele sporuri sunt date pentru toţi angajaţii, de ce să nu fie incluse în salariul de bază, reaşezat salariul de bază pe grilă, iar dacă ajungi să dai un spor, acela să fie pentru condiţii excepţionale de muncă sau motivaţional.

Ca să răspund scurt şi ferm: nu va scădea niciun venit în Sănătate. Punct. Nu va scădea niciun venit nici în Sănătate, nici în Educaţie, pentru că vorbim despre sporuri care se dau fie pentru anumite specialităţi, cum e în Sănătate, fie pentru anumite activităţi, şi atunci se face o reaşezare pe grila de salarizare a respectivelor profesii”, a declarat Raluca Turcan la Digi 24.

Există dezechilibre în salarizare

De asemenea, aceasta punctat că în momentul de față în sistemul public există dezechilibre în ceea ce priveşte salarizarea.

„Este o metodă simplă, care s-a mai aplicat în 2010 şi 2011 şi a dat rezultate, doar că după aceea ghiciţi ce majoritate parlamentară a venit şi a creat iarăşi excepţii şi excepţii, iar legea unitară a ajuns să fie profund neunitară.

Există în mod vădit în spaţiul public o tendinţă de dezinformare, în special din partea unor actori politici care se simt oarecum vinovaţi pentru că după atâta timp petrecut la guvernare avem în sistemul public de salarizare nişte inechităţi crase, nişte dezechilibre uriaşe, soldate cu costuri din banii publici care se resimt în fiecare an, pentru că orice inechitate în sistemul public de salarizare a condus la procese în justiţie, recuperări salariale, plăţi din urmă”, a precizat Raluca Turcan.

Noua lege a salarizării

Amintim că ministrul Muncii a scris în aceeași zi, pe pagina sa de socializare, că a discutat cu reprezentanții Asociației Comunelor din România despre noua lege a salarizării.

„Astăzi am discutat cu reprezentanții Asociației Comunelor din România despre noua lege a salarizării, aleșii locali menționând situații concrete de inechitate în salarizare, care creează, pe bună dreptate, nemulțumire în rândul angajaților.

Pentru aceeași funcție, aceeași pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Concret, un consilier superior gradația 5 în administrația locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeași funcție în administrația centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic. Diferența între doi angajați cu aceeași funcție, aceeași pregătire și care fac același lucru, nu are nicio logică.

Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Județean câștigă cu peste 4.000 de lei în plus față de un angajat cu aceeași funcție, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeași pregătire, aceeași funcție, aceeași răspundere avem o diferență de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual.

Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reașezarea administrației publice locale pe grila de salarizare.

Pe agenda întâlnirii de lucru cu reprezentanții Asociației Comunelor din România am mai avut o temă prioritară pentru Ministerul Muncii, dar și pentru administrația locală: asistența socială.

Este limpede pentru toată lumea că avem nevoie de servicii integrate în comunități. Pe următorul exercițiu financiar avem alocați bani cu care să putem susține asistența socială integrată, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale a început deja să lucreze la pregătirea unui cadrul legal mai flexibil”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Sursă foto: Facebook