Un raport transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,34 miliarde de lei, la finalul lunii septembrie 2022, în creştere cu 0,5% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior.
Creștere ușoară pentru fondurile de pensii facultative
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (93%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în raport.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,165 miliarde de lei, respectiv 64,86%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 779,39 milioane de lei (23,35%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 147,53 milioane de lei, respectiv 4,42% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 604.036 de participanţi în septembrie.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.
Creștere și pentru fondurile de pensii private obligatorii
De asemenea, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,71 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2022, în creştere cu 2% faţă de nivelul înregistrat la 30 septembrie 2021, potrivit datelor ASF.
„Fondurile de pensii private au investit 88% din portofoliu în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează într-un raport al ASF.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 55,964 miliarde de lei, respectiv 63,09%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 18,778 miliarde de lei (21,17%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,533 miliarde de lei, respectiv 8,49% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.908.319 milioane de participanţi în septembrie.
Românii vor pensii duble față de posibilitățile statului
Un sondaj realizat de către ISRA Center la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) arată că românii aşteaptă pensii duble faţă de ceea ce poate să ofere în prezent statul român, deşi majoritatea covârşitoare nu economiseşte şi spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării.
În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei.
83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării, 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea.