Ce trebuie să știe românii despre Pilonul II și Pilonul III de pensii?

Mulți români discută despre sistemul de pensii, dar nu toată lumea înțelege cum funcționează și cine beneficiază de el. În România există mai mulți piloni în sistemul de pensii, iar Pilonul II este obligatoriu pentru toți angajații, care contribuie cu 4,75% din venitul brut. Acest pilon la care contribuie aproape 8 milioane de persoane are rolul de a crea economii care vor aduce randamente la vârsta pensionării.

Pe lângă acest sistem obligatoriu, există și Pilonul III, care reprezintă o opțiune pentru cei care au disponibilități financiare și doresc să investească mai mult.

Pilonul III este o alternativă mult mai avantajoasă decât depozitele bancare, oferind randamente mai mari decât dobânzile băncilor și mai mari decât inflația. Contribuțiile la acest pilon pot ajunge până la 15% din salariu și, la final, participanții vor beneficia de randamentele generate de aceste economii.

De-a lungul celor 16 ani de funcționare, sistemul de pensii private a demonstrat că este unul eficient și performant, având în 2024 cel mai bun an din istoria sa în România.

În ceea ce privește tinerii care abia au început să muncească, este important ca aceștia să ia decizia de a contribui la o pensie privată încă de la primul salariu. Investițiile într-o pensie privată aduc randamente și un venit suplimentar pentru perioada pensionării, fiind o decizie care ar trebui gândită pe termen lung.

Tinerii trebuie să țină cont de riscurile la care se expun și să fie conștienți că, pe măsură ce timpul trece, este esențial să își optimizeze portofoliul de investiții. Optimizarea se face în funcție de riscurile asumate, iar diversificarea investițiilor poate reduce riscurile. Astfel, o planificare atentă a economiilor pentru pensie este esențială pentru a asigura un trai confortabil în viitor.

datorie grafic bani profit pensii private
SURSA FOTO: Dreamstime

Riscurile și beneficiile pensiilor private

Care sunt riscurile, dar și beneficiile majore ale pensiilor private a explicat Dan Armeanu, vicepreşedinte în cadrul ASF, în emisiunea Safe Income realizată de Andrei Perianu.

Andrei Perianu:  – Mulți români vorbesc despre pensie, despre sistemul nostru de pensie, despre pilon unu, pilonul doi, pilonul trei, pilonul patru, dar nu toată lumea înțelege cine beneficiază de acest sistem. Ne puteți da un profil general al românilor care fac parte din acest sistem și care sunt beneficiile de care se vor bucura în viitor?

Dan Armeanu: – Există sistemul obligatoriu – pilonul doi – la care toți salariații contribuie cu 4,75% din venitul brut. Este un sistem obligatoriu care generează randamente la vârsta pensionării. De asemenea, cei care au disponibilități bănești și vor să investească pilonul trei este o adevărată alternativă la depozitele bancare, asigurând un randament peste dobânda depozitelor bancare, un randament peste inflație, un randament real, pozitiv.

Aici fiecare poate contribui cu până la 15% din salariu și la final beneficiază, de asemenea, de randamentele și valoarea adăugată a acestui sistem. Sistemul de pensii private, practic, este unul performant și a atins substanța sa economică în cei 16 ani de funcționare. Putem să spunem că, practic, anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria sistemului de pensii private din România.

Andrei Perianu: – Dacă ar fi să oferiți un sfat legat de pensionare unui tânăr care acum începe să lucreze, are primul salariu, care ar fi acesta?

Dan Armeanu: – Deci, l-aș sfătui ca încă de la primul salariu să aleagă să investească într-o pensie privată, pentru că acest mecanism îi asigură și randament și asigură și un venit suplimentar la vârsta pensionării.

Trebuie să gândească pe termen lung. Paleta investițională pe care un tânăr o are la dispoziție este largă, trebuie să țină cont de riscurile la care se expune și trebuie în mod normal să-și constituie un portofoliu pe care să și-l optimizeze. Optimizare acestuia are loc în timp, în funcție de riscul pe care și-l asumă.