În curând, cetățenii români care au ales să muncească și după ce au împlinit vârsta standard de pensionare ar putea avea parte de anumite beneficii, dacă propunerea fostei șefe a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, va fi aprobată de Guvernul României.
Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a explicat duminică ce soluții a propus recent Guvernului de la București pentru a stimula cetățenii români care aleg să muncească după pensionare.
Potrivit spuselor sale, o soluție eficientă ar fi ca această categorie să fie scutită de contribuțiile pentru banii câștigați, renunțând totodată să mai ceară recalcularea pensiei, aşa cum se întâmplă acum pentru fiecare an suplimentar de muncă.
„Acest stimulent care se acorda pentru calculul pensiei când o persoana rămâne în activitate după vârsta pensionarii. Aici cred că putem aduce îmbunătățiri în sensul cuantificării semnificativă a acelui supliment în ceea ce privește orice an care contribuie după vârsta pensionarii.
Sau putem să gândim şi o altă variantă în sensul scutirii de la plata contribuiților, astfel încât suma câștigată să fie scutită de plata contribuțiilor şi să nu-şi mai invoce dreptul corespondent de recalculare a pensiei. Pot fi gândite măsurile în variante combinate”, a explicat duminică Doina Pârcălabu în cadrul unei emisiuni TV.
Firmele care angajează vârstnici ar putea fi sprijinite de Guvernul României
Pe de alta parte, o altă variantă, ar fi implimentarea unor forme de sprijin pentru angajatorii care lucrează cu persoanele vârstnice în meseriile care nu se mai regăsesc în completarea cerinței de pe piaţa muncii.
„Avem foarte mulţi ingineri pregătiți înainte de ’89 care pot să-şi aducă prinosul lor la dezvoltarea economiei. Aceasta idee îmi aparține şi e o propunere care poate fi făcută şi analizată şi văzută în ce măsura poate fi şi adoptată.
Sunt multe variante pentru diversificarea activităților pentru persoanele vârstnice, plecând de la activități culturale care le acoperă nevoia de îmbogățire sufletească, nevoile economice şi nevoia de ajutor în cadrul aceleiași generații”, a adăugat Doina Pârcălabu.
Ministerul Familiei își propune abordarea problematicii familiei, de la copii până la vârstnici
Spre final, aceasta a reamintit faptul că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse urmărește să soluționeze problemele familiei din România.
„Avem un minister dedicat familiei care își propune abordarea integrată a problematicii familiei, de la copii până la vârstnici. Încercăm să identificam problematicile şi să vedem în ce măsura pot fi reglementate în sensul de a diversifica formele de sprijin pentru familie şi de a le face țintite către cele care au într-adevăr nevoie de a fi sprijine”, a precizat Doina Pârcălabu într-un interviu acordat Antena 3.