Pilonul 3 reprezintă o modalitate prin care oamenii au posibilitatea să-și asigure un venit suplimentar pentru pensie. Potrivit ASF, este denumit în mod oficial sistemul de pensii facultative și este gestionat de societățile de administrare a fondurilor de pensii private.
Așadar, românii care doresc să contribuie la Pilonul 3 au posibilitatea să depună sume de bani în conturile unui fond de pensii facultative administrat de o societate de administrare a fondurilor de pensii private.
Beneficiarii vor primi sumele economiste la data pensionării
La rândul lor, aceste societăți investesc fondurile în diferite instrumente financiare, precum acțiuni, titluri de stat și alte active financiare, cu scopul de a obține un randament în timp.
Beneficiarii vor primi sumele economisite la data pensionării, precum și randamentul obținut în perioada de contribuție. Aceste sume pot fi primite sub formă de plată unică sau pot fi luate în rate lunare pe o perioadă determinată.
De asemenea, Pilonul 3 reprezintă o opțiune pentru persoanele care doresc să-și asigure un venit suplimentar la pensie și care doresc să se implice activ în administrarea propriilor economii pentru pensie.
Aceste contribuții sunt facultative
Trebuie menționat că aceste contribuții sunt facultative, spre deosebire de contribuțiile la Pilonul 2, care sunt obligatorii.
La Pilonul 3 pot participa angajați, funcționari publici, persoane autorizate să desfășoare o activitate independentă sau persoane care realizează venituri din activități profesionale sau agricole.
Totodată, persoana care dorește să participe trebuie să semneze un act individual de aderare la fond și să plătească prima contribuție sau angajatorul acestuia să plătească în numele lui.
Pilonul 3 este un sistem bazat pe aderare facultativă și conturi individuale
O anumită sumă până la 15% din salariul salariul brut lunar poate merge la Pilonul 3. Astfel, angajatorul poate să participe cu o cotă la contribuție sau poate stabili cota de participare prin contractul de muncă.
Totuși, acesta este un beneficiu pe care angajatorul poate alege să îl ofere sau nu. Pilonul 3 este administrat de societăți pe acțiuni și este un sistem bazat pe aderare facultativă și conturi individuale.
Amintim că Pilonul 3 fost instituit în 2007 și la acest pilon poate deveni oricine participant, potrivit informațiilor publicate de Ministerului Muncii.
Mai mult, trebuie îndeplinite mai multe condiții legale pentru a beneficia de pensia facultativă. Participantul trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 60 de ani, să fi efectuat cel puțin 90 de contribuții lunare și să aibă în cont o sumă minimă acumulată.
În cazul în care nu se adună 90 de contribuții sau suma din cont nu este suficientă pentru o pensie minimă, participantului i se acordă o plată unică.
La pilonul 3 nu se plătește impozit pe contribuție
La pilonul 3 nu se plătește impozit pe contribuție, decât dacă este mai mare de 400 de euro pe an. Trebuie menționat că participanții își pot primi banii la împlinirea a 60 de ani sau în caz de invaliditate permanentă.
În caz de deces, moștenitorii vor beneficia de banii din contul participantului.