Vestea momentului pentru angajații din România! Aceștia pot primi bani în plus pe lângă salariu, conform legii. Cine sunt cei vizați de această măsură și ce trebuie să știe? Angajatorul care nu va face acest lucru poate fi amendat.
Angajații din România pot primi bani în plus pe lângă salariu în mai multe condiții. Spre exemplu, în perioada Paștelui, a Crăciunului, dar și în cazul altor zile de mare sărbătoare, angajații din România, atât de la stat cât și de la privat, beneficiază de zile libere, însă au și alte opțiuni în cazul în care lucrează.
În acest an, cu ocazia Paștelui, aceștia se bucură de o minivacanță de patru zile, în contextul în care s-a stabilit că liberele legale de Paștele ortodox, dar și cel catolic, se dublează.
Astfel, în acest an, angajații se bucură de zile libere în perioada: 22 – Vinerea Mare, 24 şi 25 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte. De cealaltă parte, zilele libere cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic au fost 15 aprilie – Vinerea Mare și 17 plus 18 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte.
Ce spune legea?
Menționăm faptul că începând cu anul 2020, salariaţii care primesc zile libere pentru Paştele catolic şi apoi primesc liber și pentru cel ortodox trebuie să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator. De cealaltă parte, în cazul în care, angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.
Important de știut este faptul că, potrivit Codului Muncii, deși salariații au dreptul legal la zile libere în cazul acestor sărbători, sunt situații în care o parte din angajați nu au de ales și trebuie să se prezinte la muncă pentru ca activitatea să meargă mai departe.
În acestă categorie se încadrează cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Sporuri pentru angajați de cel puțin 100% din salariul de bază
În cazul acestor persoane, angajatorul are obligația de a oferi câteva beneficii pentru zilele de muncă. Mai exact, Codul Muncii spune că salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Pe de altă parte, în cazul în care, din anumite motive, angajatorul nu poate oferi zile libere celor care au muncit în perioada sărbătorilor, acesta trebuie să le ofere un spor de cel puțin 100% din salariul de bază, arată legea.
Cei care nu o respectă riscă sancțiuni usturătoare. Mai exact, angajatorii care nu compensează munca din zilele de sărbătoare pot fi amendați cu până la 10.000 de lei.