Astfel, potrivit proiectului profesorii din învățământul de stat vor beneficia de de o indemnizație în echivalent a 2 salarii minime brute pe țară, pentru achiziția de materiale didactice și pentru dezvoltarea personală și evoluția în carieră.

Același proiect de lege prevede ca profesorii din învățământul universitar cât și preuniversitar să beneficieze de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase din fonduri asigurate de la bugetul Ministerului Educației.

Bani în plus pentru profesorii din mediul rural

Profesorii care în urma concursului primesc un post în mediul rural vor primi, în termen de 1 an, o indemnizație de instalare ce reprezintă 3 salarii medii brute pe economie, cu condiția de a preda pe la catedră în mediul rural cel puțin 5 ani școlari.

Cadrul didactic va fi obligat să restituie parțial indemnizația dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani prevăzut, își schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban sau în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum și în cazul demisiei. Indemnizația se restituie proporțional cu numărul de ani școlari în care nu și-a desfășurat activitatea în mediul rural.

Indemnizație specială pentru profesorii cu vechime

”Cadrele didactice cu o vechime efectivă în învățământ de peste 30 de ani beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizație în cuantum reprezentând echivalentul a 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării”, scrie în propunerea legislativă.

Câți bani va da statul român pentru formarea profesorilor

Suma necesară, calculată de inițiatori, pentru formarea profesională a tuturor categoriilor de salariați din învățământul preuniversitar și superior de stat ar fi de circa 100 milioane lei/an, dar autorii proiectului arată că în mod real se formează anual circa 1/5 din totalul salariaților, astfel încât costul real al formării ar fi de aproximativ 20 milioane lei.

Pentru cele aproximativ 215.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar de stat, suma totală pentru acordarea celor 2 salarii minime brute este de aproximativ 900 milioane lei pe an, iar pentru cele circa 23.000 de cadre didactice din învățământul superior de stat, suma este de aproximativ 98 milioane. Suma totală ajunge stfel la circa 1 miliard lei.

Având în vedere că aproximativ 700 de cadre didactice se titularizează anual în mediul rural, suma necesară pentru idemnizația de instalare ar fi de aproximativ 11 milioane lei.