Guvernul României a suplimentat fondurile pentru alegerile viitoare
În cadrul ședinței de guvern de joi, 25 iulie 2024, Executivul a suplimentat fondurile alocate pentru alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale, a anunțat președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.
Momentan, însă, nu pot fi estimate cheltuielile care vor avea loc din cauza alegerilor.
„Încă nu avem o estimare a acestor tururi, acestor alegeri, pentru că nivelul indemnizațiilor ține de cine anume tipărește buletinele de vot, de unde este aprovizionată hârtia ș.a.m.d. Au fost stabilite astăzi în hotărârea de Guvern cu privire la bugetul de cheltuieli pentru alegerile parlamentare, respectiv prezidențiale.
Le văd, le veți vedea. Nu va exista o foarte mare diferență între ceea ce s-a cheltuit la pentru alegerile locale și ceea ce se va cheltui pentru aceste două tururi de scrutin”, a declarat, joi, Toni Greblă în cadrul unui briefing de presă după ședința de guvern.
Regulile privind campania electorală
Potrivit Legii nr. 208/2015, CAPITOLUL VII Campania electorală, Art. 64., campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.
Potrivit Art. 65., (1) în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.
(2) În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.
(4) Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor.
(5) În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. În sensul prezentei legi, prin discurs care instigă la ură şi la discriminare se înţelege atât discursul, cât şi mesajele de propagandă electorală care incită, promovează ori justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranţă sau orice altă formă de discriminare prevăzută la art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată.
(6) În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.